aktuality

Chceme podmínky jako v Německu, vyzývá politiky AČN

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Asociace českých nábytkářů hodnotí dosavadní „krizovou“ pomoc státu firmám jako složitou, nepřehlednou a především pomalou.

„Papírování a studium spleti předpisů vedoucí k finanční podpoře v době útlumu podnikání. I to jsou časté činnosti českých podnikatelů. Zjištění, co vše je potřeba doložit v době, kdy řada státních úřadů nefunguje. Zjištění, že peníze jen tak nedostanou. Na druhou stranu povinnost vyplatit mzdy a jiné náklady za situace, že v posledních týdnech na podnikatelské účty nepřišla ani koruna…,“ uvádí AČN ve svém prohlášení adresovaném především vládním politikům.

Za příklad jim dává přístup politiků v sousedním Německu, když cituje ředitele významné české firmy vyrábějící nábytek s několika sty zaměstnanci, jehož firma má v Německu pobočku: „V SRN jsme požádali minulý týden na naší dceřiné společnosti elektronicky o „Soforthilfe“ na platby nájmu a úvěrů na auta, a ještě ten den nám byla částka připsána na účet.“ To je ovšem zacházení s podnikateli v zemi, kde historicky vědí, že podnikatelé živí své zaměstnance tím, že jim dávají práci. O takovémto přístupu si asi může český podnikatel nechat jenom zdát.

AČN ve svém prohlášení dále uvádí:

„Dlouhá léta v naší společnosti rezonovala hesla o škodlivosti kapitalismu a podnikání. I nyní čelíme skandalizaci podnikání, kdy jsou za podnikatele označováni různí ekonomičtí prospěcháři označující se za lobbisty, poradce a podobně. Stále neodezněly skutečné i domnělé křivdy z doby privatizace. Je ovšem nejvyšší čas tyto předsudky odhodit a dívat se na podnikatele jako na chlebodárce širokých vrstev. Semknout a podpořit české podnikatele je nyní absolutní nutností!
Žádáme tímto politiky o zjednodušení pomoci všem podnikatelům, malým, středním i velkým. Nehleďme na to, že u určitého zanedbatelného procenta se může jednat o neoprávněný příspěvek. Nezbývá mnoho času vše do detailu sledovat. Vyzýváme i české spotřebitele, aby dali přednost českým výrobkům a českému nábytku.“

Ilustrační foto
 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina