aktuality

Dramatický prepad predaja dreva. Odbory nesúhlasia so znížením pracovného nasadenia

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Uzatvorenie hraníc Slovenska pre koronavírus zastavilo predaj dreva a aj produkcie z dreva na export. Veľkí spracovatelia dreva ohlásili rapídne zníženie výroby a tým aj nákup dreva. Žiadajú radikálne zníženie cien. Pre š.p. LESY SR to znamená predaj dreva pod výrobné náklady.

Výsledkom je pretlak ihličnatej drevnej hmoty na slovenskom trhu. Pre dodávateľov dreva je obrovský výpadok v tržbách. Aby sa lesníci vyhli problémom s výplatami (už v máji 2020), maximálne znižujú náklady. Predpokladá sa obmedzenie ťažby dreva až o 75 %. Keďže mesačné mzdy a odvody pre takmer 3600 zamestnancov predstavujú v š.p. LESY SR takmer 6 mil. €, znižujú objem investícií, zastavujú opravy a údržbu. Vedenie š.p. navrhlo, aby zamestnanci, ktorí nie sú potrební na plné pracovné nasadenie, mohli pre prekážky v práci zo strany zamestnávateľa ostať doma s náhradou 60 % mzdy. Odborári s takýmto krokom nesúhlasia.

Situáciu vysvetľuje generálny riaditeľ š.p. LESY SR Ing. Marian Staník: „Ide o dočasné riešenie. Len čo sa situácia zlepší, budeme pokračovať v štandardnom režime. V súčasnosti rokujeme s predstaviteľmi odborov, pevne verím že nájdeme dohodu a vyhneme sa hromadnému prepúšťaniu.“

Ilustračné foto
 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina