technológie

Materiálové a technologické novinky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Materiálové a technologické novinky z nabídky firem BRAZ Technologie s.r.o., LEITZ-nástroje s.r.o., Dřevomateriál s.r.o., Hafele Czech & Slovakia s.r.o., Sherwin-Williams, INTEA SERVICE s.r.o., Adler-Werk Lackfabrik a Ostermann Česko spol. s r.o.

Automatické nářezové centrum KR SPIN

KR SPIN je nové automatické nářezové centrum určené jak pro sériovou, tak kusovou výrobu. Díky inovativnímu a patentovanému systému ROTOMATIC, který automaticky přesune pruh z prvního podélného řezu na příčný, produktivita a přesnost hotového obrobku nezávisí na operátorovi. Jediným úkolem obsluhy je vykládat hotové obrobky ze stroje.

KR SPIN i přes malé rozměry disponuje řeznou délkou 4600 mm a hloubkou 4100 mm. V tomto typu stroje je použita technologie zahrnující lineární vedení a řízené osy, jejímž cílem je dosažení vysokého výkonu a maximální přesnosti. Základna celého stroje se skládá z hlavní a sekundární základny, které jsou mezi sebou propojeny. Tato mostová konstrukce je schopná vytvářet protipůsobící sílu proti silám vytvářeným přítlačným trámcem a hmotností stohu řezaného materiálu s výškou do 72 mm. Hlavní základna rovněž slouží jako podpěra pro pilový vozík a tím eliminuje možnost případných vibrací, což pozitivně přispívá na výslednou kvalitu řezu.

Pohyb pilové jednotky je dosažen převodem s ozubenou tyčí a pastorkem, který snižuje hluk, vibrace a umožňuje plynulý a konstantní pohyb s nastavitelnou rychlostí až 50 m/min. Umístění posunovače probíhá vždy pod přímým dohledem řídicí jednotky stroje, která pro zjištění polohy používá magnetický čtecí systém.

Stroj je standardně vybaven 8 kleštinami s pneumatickým nastavením optimálního přítlaku na základě druhu řezaného materiálu. Čtyři z těchto osmi kleštin jsou součástí výše zmíněného systému ROTOMATIC. Tento systém otočení a přesunutí dílce na levou stranu stroje funguje při pořezu tabulí o maximální šířce 3200 mm (minimální šířka je 600 mm). Maximální velikost podélného pruhu tabule, který se má otáčet, je 1300 mm (minimální 70 mm).

Stroj je též vybaven speciálním programem pro softformingové a postformingové řezy s maximálním nastavením přesahu předřezového kotouče na 45 mm. Dále je možné na KR SPIN vykonávat i drážkování a vnitřní řezy. Celé nářezové centrum je počítačově řízené a ovládané prostřednictvím 15″ barevné dotykové obrazovky pro úplné automatické programování nářezových plánů s optimalizováním pohybu příslušných os (přítlačný trámec, pilová jednotka, boční zarovnávač). Zároveň na základě výšky řezaného materiálu optimalizuje přesah pilového kotouče pro dosáhnutí ideálního řezného úhlu a tím i nejvyšší kvality řezné hrany.
Na přání může být stroj vybaven dvěma čelními zdvihacími stoly se synchronizovaným zvedáním a s bočním ručním nastavením, poháněnými lineárními motory, které umožňují nakládání a následné vykládání panelových stohů.

Výrobce: Fimal srl
Prodejce: Braz Technologie, s.r.o.

 

 

LEITZ ProfilCut Q – systémově kompletní profilovací řada pro každou aplikaci

Od druhé poloviny roku 2019 LEITZ vyrábí a dodává kompletní profilovací řadu frézovacích hlav ProfilCut Q, která sestává z těchto konstrukčních systémů:
•    ProfilCut Q a ProfilCut Q Premium, které upínají jednorázové precizní povlakované profilovací destičky. Vzájemně se liší tím, že systém Premium má i povlakované těleso frézovací hlavy, vyvážené na vyšší třídu přesnosti a tím může frézovat při řezné rychlosti až 120 m/s.
•    ProfilCut Q Plus a ProfilCut Q PLUS Premium, které upínají dobrusovatelné precizní povlakované profilovací destičky, které díky sofistikovanému upínacímu systému jsou osazeny i po přeostření vždy do původního průměru nástroje. Provedení Premium umožňuje řeznou rychlost 120 m/s.
•    ProfilCut Q Diamond má profilovací žiletky s dobrusovatelným diamantovým plátkem, kdy opět po přeostření plátku je tento upnut do původního průměru nástroje a je schopen frézovat i při rychlosti 120 m/s.

Nástrojová řada ProfilCut Q je nejvýkonnější nástrojový systém pro výrobu oken, dveří, nábytkových dílců nebo podlahových komponentů z různých typů materiálů (lepené masivní hranoly, překližka, DTD, MDF a také kompaktní desky nebo plasty). Jedná se o ultimativní řešení vhodné jak pro malou, středně velkou, ale i průmyslovou výrobu s nasazením buď jenom při konvenčních řezných podmínkách, nebo na moderních CNC výrobních zařízeních pro podmínky HSC (high-speed-cutting) opracování. Toto je umožněno přesnou konstrukcí tělesa z hliníkové slitiny a upínacího systému sestávajícího z otěruvzdorných zakalených ocelových komponentů, které upínají a samovystředí povlakované tvrdokovové břitové destičky bez pomoci dodatečných přípravků nebo kalibračních měrek. Břitové destičky jsou upnuté vždy přesným šroubem, který se upíná do ocelové čelisti. Celý systém je navržen tak, že výměna destiček je možná přímo v nožové hlavě osazené na hřídeli stroje. Kompletní frézovací hlava je velmi přesně vyvážena a těleso frézy je navíc v provedení Premium povlakované, aby odolávalo nalepování třísky a mechanickému opotřebení. Inovovaný tvar frézovací hlavy zabezpečuje klidný a tichý chod frézy. Obvodovou (řeznou) rychlost profilovací hlavy Premium 120 m/s lze využít buď pro zlepšení kvality obráběného povrchu, nebo pro zvýšení rychlosti posuvu a tím kapacity výroby. Frézovací hlavy LEITZ ProfilCut Q Premium je možné tepelně nalisovat na upínací trn nebo opatřit čipem pro digitální evidenci nástrojů. Koneční uživatelé tak získávají inovativní nástrojový systém, který splňuje nejvyšší technické a kvalitativní požadavky na výrobu.

Výrobce: LEITZ GmbH
Distribuce v ČR a SR: LEITZ-nástroje s.r.o.

 

 

Vybavení šatních skříní a šaten – systém SMART

Výrobce nábytkového kování, společnost GTV Poland, nabízí nový šatní systém SMART, který zahrnuje širokou škálu sortimentu pro vybavení skříní, jako jsou drátěné koše na ukládání oblečení, věšáky na kravaty, pásky nebo šátky, věšáky na kalhoty nebo drátěné koše pro uložení obuvi. Veškeré produkty v této modelové řadě mají výsuvy s tlumením a plynulým dojezdem. Jsou dostupné v bílé barvě nebo antracitu. Nedílnou součástí každé šatny či skříně je také šatní tyč, která je nově v sortimentu v hranatém provedení a hodí se nejen do moderních nadčasových interiérů.

Výrobce: GTV Poland
Prodejce: Dřevomateriál s.r.o.

 

 

Systém organizace skříně Häfele DressCode

Někdo si rád kupuje boty, jiný skládá trička podle barvy, další si ukládá do skříně věci podle ročního období. Každý má jiné priority, ale jeden společný požadavek: pořádek a skvělý přehled o obsahu skříně. Šatní skříň proto musí být „ušita“ přímo na míru každému uživateli podle jeho individuálních potřeb a požadavků. To byl také důvod, proč společnost Häfele vyvinula univerzální a vysoce flexibilní organizační systém pro šatní skříně DressCode. Jde o promyšlený modulární systém se snadno kombinovatelnými součástmi umožňující komukoliv vytvořit si rychle a intuitivně svoji vlastní organizaci úložného prostoru šatní skříně nebo šatny. Vše do sebe perfektně zapadá a nově vyvinutý systém spojovacích prvků poskytuje pevné spojení jen v několika krocích – a to i bez použití nářadí.

Systém DressCode může být integrován do klasického skříňového korpusu, anebo ho lze namontovat do otevřené rámové konstrukce sestavené z lehkých hliníkových profilů. Výrazně vzdušnější vizuální efekt je ideální zejména pro vybavení šaten nebo vestavěných skříní. V souladu s filozofií „Easiness“ lze vodorovné prvky rámu jednoduše výškově nastavit podle potřeby. Montáž vestavěných prvků je totožná s instalací do dřevěného korpusu – snadno a bez nářadí. To samé platí i pro demontáž – pokud je třeba šatnu přemístit někam jinam nebo úložné prostory přeorganizovat.

Všechny prvky systému DressCode jsou v jednotném designu a nabízeny ve dvou barevných provedeních – bílá (RAL 9016) a umber šedá (RAL 7022). Systém zahrnuje:
•    pevné a sklopné šatní tyče,
•    výsuvné rámy pro osazení:
      –    vkládací policí,
      –    úložnými miskami,
      –    koši na prádlo,
      –    botníkem,
•    univerzální výsuv,
•    kapsový organizér
•    výsuv na kalhoty aj.

Pro rychlé a bezchybné objednání je k dispozici online konfigurátor celého systému. Pro zařízení s OS Android obsahuje i modul rozšířené reality (AR), kdy můžete vámi sestavený systém vložit do reálného prostoru a vyhodnotit, jestli vám bude rozměrově i vybavením vyhovovat.

Výrobce: Häfele
Prodejce: Hafele Czech & Slovakia s.r.o.

 

 

Transparentní akryl-polyuretanový lak poslední generace ARTITOP SE

ARTITOP SE je transparentní 2komponentní akryl-polyuretanový lak poslední generace, ideální na kuchyňský, koupelnový a kancelářský nábytek a pro nábytek a bytové doplňky určené do veřejných prostor. Vyznačuje se jednoduchou aplikací všemi dostupnými stříkacími metodami (HVLP, Airmix, airless). Lak je vhodný také pro aplikaci poléváním. Dalšími výhodami jsou dobrá tixotropicita při aplikaci na vertikální plochy a dlouhá životnost natužené směsi (při 20 °C jeden pracovní den). Dokončené plochy mohou být přebroušeny po 2 hodinách a stohovány po zasýchání přes noc. S lakem ARTITOP SE docílíte elegantní, velmi hladkou a odolnou povrchovou úpravu ideální pro použití na mechanicky namáhané plochy, jako je kancelářský nábytek, stoly, pracovní desky a židle. Vyznačuje se dále obtížnou vznítitelností a bezpečností při styku s potravinami.

Lak je nabízen v pěti stupních lesku:
•    extra hluboký mat SM3300-0005
•    hluboký mat SM3300-0010
•    hedvábný mat SM3300-0025
•    polomat SM3300-0040
•    pololesk SM3300-0070

Vybrané suroviny garantují výbornou světlostálost na světlých, bělených a nemořených dřevinách.

Akryl-polyuretanový lak nové generace ARTITOP SE bude v průběhu letošního roku nahrazovat původní, dosud používaný akryl-polyuretanový lak PURCRYL.

Hlavní přednosti laku ARTITOP SE:
•    jednoduchá aplikace
•    stohovatelnost – vytvrzování přes noc
•    životnost směsi jeden pracovní den
•    velmi transparentní – nemráčkuje
•    tixotropní
•    velmi dobře brousitelný
•    vytváří elegantní, na dotek velmi hladkou a odolnou povrchovou úpravu
•    obtížně vznítitelný DIN 4102-B1
•    bezpečný pro styk s potravinami dle LFGB § 31/

Výrobce a prodejce: Sherwin-Williams

 

 

Nové dezény desek Kerrock

Do širokého prodejního portfolia společnosti INTEA SERVICE patří i desky Kerrock. Kerrock je obchodní název pro kompaktní desky vyrobené z akrylátové pryskyřice plněné přírodním materiálem – známé pod obecným označením „umělý kámen“. Desky Kerrock mají vzhled kamene (granit, teraco, mramor aj.), na dotek jsou ale velmi příjemné a teplé. Jsou vysoce odolné proti mechanickému poškození a povrch si díky tomu dlouho zachovává původní vzhled. Kerrock je neporézní, nenasákavý, nehořlavý a díky speciální antibakteriální úpravě je vhodný i do laboratoří. Velmi snadno a dobře se udržuje vodou a běžnými čisticími prostředky. Je odolný vůči UV záření, takže se hodí nejen do interiéru, ale i do vnějšího prostředí. Je snadno opracovatelný a jeho termoplastické vlastnosti umožňují tvarování. Své uplatnění nachází v kuchyních, koupelnách, laboratořích, hotelích, restauracích, plavidlech, obytných autech, školách atd.

Desky Kerrock se vyrábí až v 5 tloušťkách, až ve 4 šířkách a v délce 3600 mm. Jsou nabízeny v široké škále barev (přes 90 odstínů) a od února letošního roku byla nabídka rozšířena o dalších 7 (3 mramory a 4 teraco).

Výrobce: Kolpa d.d. (Slovinsko)
Prodejce: INTEA SERVICE s.r.o.

 

 

AQUAWOOD PRIMO – nová vodouriediteľná impregnácia na okná

Adler predstavuje novú vodouriediteľnú impregnáciu Aquawood Primo, ktorá je certifikovaným výrobkom na ochranu dreva a spĺňa najnovšie európske smernice na obsah biocídov. Poskytuje najlepšiu ochranu proti zamodraniu a drevokazným hubám podľa ÖNORM (STN/ČSN) B 3803 a DIN 68800-3. Je určená na aplikáciu máčaním alebo flutovaním. Produkt obsahuje účinné ochranné látky voči účinkom UV žiarenia a látky na stabilizáciu lignínu, čo výrazne predlžuje životnosť okien.

Špeciálne vlastnosti:
•    vynikajúca priľnavosť za mokra
•    veľmi dobré egalizačné schopnosti
•    vylepšená UV ochrana a svetlostálosť
•    minimalizácia tvorby fľakov
•    optimalizovaná stekavosť

Farebné odtiene: Všetky nové odtiene Aquawood Primo sú 100% kompatibilné s farebnými odtieňmi predchádzajúcej impregnácie Aquawood TIG HighRes. Viac informácií získate u obchodno-technického poradcu Adler.

Číslo položky/veľkosti balenia: Aquawood Primo 5451 ff (transparentný, biely alebo v želanom farebnom odtieni) / 4 l, 22 l, 120 l.

Výrobca: Adler-Werk Lackfabrik, Schwaz, Rakúsko
Predajcovia: Adler Slovensko s.r.o. & Adler Česko s.r.o.

 

 

POLYCOLOR 2K SQ – prevratné zušľachtenie povrchu plastových okien

Tento dvojzložkový systém na báze vody, určený na povrchovú úpravu okien a dverí z PVC, sa vyznačuje vysokou tvrdosťou a odolnosťou proti poškriabaniu, vysokou mechanickou a chemickou odolnosťou a veľmi dlhou životnosťou. Unikátna povrchová úprava zaručuje rozmerovú stabilitu a vysokú kvalitu povrchu. Na rozdiel od fólií alebo farebných plastových povrchov je výsledkom tejto povrchovej úpravy hladký povrch, preto je čistenie okna veľmi jednoduché a bez straty farebnosti. Okrem toho je tento prémiový systém dostupný v rôznych farebných odtieňoch – sú k dispozícii všetky farebné odtiene podľa RAL a NCS. Možnosti vytvorenia štruktúrovaného povrchu prinášajú plastovým oknám nový dizajn – prepožičiavajú im vzhľad kovového povrchu.

Predpríprava a systém povrchovej úpravy
Polyactive SB je špeciálne vyvinutý aktivátor pre PVC materiály, ktorý optimálne pripravuje podklad na následnú povrchovú úpravu. Okrem toho má táto čistiaca a odmasťovacia látka antistatický účinok a slúži na vytvorenie adhézneho mostu pre Polycolor 2K SQ. Následne sa môže plocha 1x prelakovať pomocou ADLER Polycolor 2K SQ.

Špeciálne vlastnosti:
•    perfektný povrch (farebne stabilný, nežltne, odolný voči poveternosti a UV žiareniu)
•    neobmedzená farebná rozmanitosť
•    veľmi dlhá životnosť
•    Anti-heat úprava (zníženie povrchovej teploty na priamom slnečnom žiarení)
•    na úpravu rôznych plastových povrchov – nielen okien a dverí
•    možnosť vytvorenia štruktúrovaného povrchu
•    postačuje jedna vrstva nástreku

Číslo položky/veľkosti balenia:
Polycolor 2K SQ 50820 ff /4 kg, 20 kg
Polyactive SB 8059000210/1 l, 5 l
Aqua-PUR-Härter 82220/200 g, 1,1 kg

Výrobca: Adler-Werk Lackfabrik, Schwaz, Rakúsko
Predajcovia: Adler Slovensko s.r.o. & Adler Česko s.r.o.

 

 

Nové ABS hrany v příčných dřevodekorech

„Vypadá jako pravé!“ Aby mohli truhláři s lamino deskami docílit tohoto efektu, má od teď firma Ostermann nové ABS hrany v imitaci dřeva s příčným dekorem, které působí obzvlášť věrně. Hrany jsou k dispozici v sedmi barevných stupních a hodí se tak k velkému množství běžných dřevodekorů.

„Je to pravé dřevo nebo ne?“ Pokud truhlář uslyší tuhle otázku, zjistí, že při výběru hran a jejich opracování zase jednou odvedl mimořádně dobrou práci. Protože jestli se jedná o masivní dřevo nebo o lamino desku, se pak dá poznat vlastně už jen podle nenapodobitelné vůně pravého dřeva. Aby bylo docíleno tohoto obzvlášť realistického účinku, má nyní firma Ostermann sedm nových ABS hran v imitaci dřeva s příčným dekorem. Tento dekor budí dojem skutečně pravého dřeva.

Zdařilé kombinace dřeva s podélným a příčným řezem
Pokud se na podélné boky desky nalepí hrana ve stejném dekoru a na čelní boky hrana s příčným řezem ladící s barevným odstínem, lze laminodesku od pravého dřeva rozpoznat pouhým okem jen stěží. Aby bylo možné hrany co nejlépe sladit s různými dřevodekory, jsou tyto nové hrany k dispozici rovnou v sedmi různých barevných stupních – od bílé až po hnědou – a v rozměrech 23, 33, 43 a 100 x 1 mm.

Prohlédnout si a objednat online
V e-shopu firmy Ostermann si můžete v detailním náhledu prohlédnout všech sedm nových příčných hran a také vybrat vhodné hrany pro podélné boky. Firma Ostermann navíc při nákupu v e-shopu poskytuje slevu ve výši 2 %. Bližší informace k novým hranám najdete po zadání „Highlights022020“ do vyhledávacího řádku na internetové stránce firmy Ostermann www.ostermann.eu.

Prodejce: Ostermann Česko spol. s r.o.

 

 

Nové výrobky firmy Ostermann pod vlastní značkou REDOCOL

Tavná lepidla PUR jsou čím dál oblíbenější. Pod vlastní značkou REDOCOL firmy Ostermann dostanou truhláři/stolaři celou řadu různých výrobků vysoké kvality za ekonomickou cenu. Její široký sortiment byl nyní znovu rozšířen. Kdo lepí nábytkové hrany tavnými lepidly PUR, profituje z mnoha výhod: Počínaje extrémně vysokou pevností spoje lepidla přes nižší spotřebu až po vyšší vodovzdornost, tepelnou odolnost a odolnost spáry vůči chemikáliím. Při optimálním nastavení stroje lze tavnými lepidly PUR dokonce docílit žádané „optické nulové spáry“. Vzhledem k rostoucí poptávce po tavných lepidlech PUR vyplnil specialista na hrany, firma Ostermann, důležitou mezeru v sortimentu a pod svou vlastní značkou REDOCOL má v sortimentu tavných lepidel PUR tři nové výrobky. Ty jsou speciálně upraveny pro různé olepovačky podle různých systémů lepidel.

Novinky: REDOCOL Kantomelt PUR granulát v bílé barvě
Pro olepovačky hran, které zpracovávají tavná lepidla ve formě granulátu, firma Ostermann od teď nabízí oblíbené tavné lepidlo PUR nejen v barvě „natur“, ale i v barvě „bílá“. Díky tomu mají zpracovatelé perfektní řešení pro zpracování bílých nebo světlých desek. Tavné lepidlo je k dispozici ve velikostech balení 1 kg a 12 x 1 kg.

Novinky: REDOCOL Kantomelt PUR jako 2kg balení
Pro olepovačky hran s tavným agregátem nabízí firma Ostermann lepidlo REDOCOL Kantomelt PUR jako 2 kg balení. Lepidlo je dostupné ve dvou barvách – natur a bílá – a dodává se jako jednotlivé balení nebo volitelně v balení 8 x 2 kg.

Novinky: REDOCOL Kantomelt HP PUR ve formě patron pro stroje Holz-Her
Pro podniky, které pracují s olepovačkami hran Holz-Her, má nyní firma Ostermann ve svém sortimentu lepidlo REDOCOL Kantomelt HP PUR ve formě patron Holz-Her. Lepidlo je k dostání v barvách natur a bílá jako jednotlivé balení nebo v praktickém balení po šesti.

Kompatibilní čističe
Pro vytvoření ideální kombinace je k dispozici čistič REDOCOL kompatibilní s těmito novými výrobky. Výrobek, který je pro lepší rozpoznatelnost modře zabarven, je dostupný ve velkém množství různých velikostí balení jako 0,2 kg, 1 kg, 1,2 kg, 2,5 kg a 8 x 1 kg.

Všechny informace o výrobcích najdete po zadání „Nové výrobky značky REDOCOL“ do vyhledávacího řádku na webové stránce firmy Ostermann www.ostermann.eu.

Prodejce: Ostermann Česko spol. s r.o.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina