technológie

Mafell uvedl na trh novou drážkovací frézku pro tesaře NFU 50

Mafell uvedl na trh novou drážkovací frézku pro tesaře NFU 50
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Společnost MAFELL představila začátkem letošního roku horkou novinku pro tesaře a výrobce dřevostaveb a dřevěných rámových konstrukcí – univerzální všestrannou drážkovací frézku NFU 50. Je vhodná pro různé způsoby frézování zejména v oblasti dřevostaveb, dřevěných rámových konstrukcí, krovů atd.

Drážkovací frézka NFU 50, osazená 2,3kW CUprex motorem s elektronickou optimalizací výkonu, disponuje širokým příslušenstvím, které rozšiřuje možnosti jejího profesionál­ního využití v každodenní práci. Stejně jako známé kapovací pily může být i frézka NFU 50, jejíž udávaná hmotnost je 9,4 kg, používána ve spojení s přesnou vodicí lištou KSS. Např. při frézování příčných drážek a polodrážek šířky až 60 mm a hloubky až 50 mm (s frézovací hlavou Ø163×60 mm) to umožňuje bezprecedentní rychlost a přesnost. Podélné drážky do hloubky až 50 mm a šířky až 40 mm mohou být frézovány tzv. od ruky anebo s pomocí vodicí lišty.

Na tesařských strojích MAFELL oceňují řemeslníci zejména robustnost, výkon a přesnost. Tuhá konstrukce z magneziové slitiny a promyšlená řešení, jako jsou nastavení drážky, seřízení a fixace hloubky frézování nebo ukazatel pozice, umožňují rychlé a velmi přesné frézování drážek.

S šířkově nastavitelnou drážkovací frézou o průměru 163 mm může být šířka drážky individuálně nastavena od 22 do 40 mm. Ukazatel pozice lze pomocí stupnice nastavit přesně tak, že při frézování ukazuje vnější (pravou) hranu frézy. Rovněž hloubka frézování se nastaví rychle a bezpečně podle stupnice. V nastavené poloze ji lze zafixovat upínací pákou.

Zvláštní pozornost je věnována bezpečnosti. Pracovní nástroj je kompletně zakrytován ochranným krytem z plastu vyztuženého skleněnými vlákny, který se při najetí k obrobku automaticky vyklopí a při oddálení opět samočinně uzavře. Hydraulická brzda zastaví frézu do 3 s.

Dva typy dorazů (doraz pro opakované nastavení a boční doraz SA 625), které jsou k dispozici jako příslušenství, šetří spoustu času při opakovaném frézování příčných drážek. Aby bylo možné opakovat často používané dorazové úhly, je doraz pro opakované nastavení upnut na spodní straně KSS lišty. Boční doraz SA 625 umožňuje opakovat frézování příčných drážek v rastru 62,5 cm bez časově náročného rýsování.

Nová frézka MAFELL NFU 50 je ke KSS liště pevně připojena – stejně jako u ostatních systémů MAFELL KSS. To šetří čas a poskytuje vysokou přesnost: nastavíte úhel, opřete dorazem o obrobek, frézujete – hotovo! Od KSS lišty ji však lze jednoduše odpojit stisknutím tlačítka.

Pro úhlové frézování (např. frézování sedel) lze frézovací nástroj naklopit až do 45°. Při podélném frézování může být drážkovací frézka vedena po MAFELL vodicí liště typu F. Při úhlovém frézování pomocí naklopeného frézovacího nástroje lze pomocí online nástroje viz ZDE (při práci s chytrým telefonem můžeme použít připojený QR kód) snadno a rychle vypočítat a následně na stroji nastavit úhel a hloubku frézování. Pro přesné vedení slouží paralelní doraz, nabízený jako příslušenství. Na něm je umístěna dvojice adaptérů, které se nasadí na tesařskou vodicí lištu a můžeme frézovat.

S novou frézkou NFU 50 lze frézovat dokonce i čepy. Za tímto účelem se na drážkovací frézce nastaví hloubka frézování a na KSS liště úhel. Obrobek se ofrézuje nejprve z jedné strany a následně ve stejných krocích i z druhé.

Během frézování se vytváří velké množství třísek. Ty jsou odsávány přímo z ochranného krytu drážkovací frézky pomocí sacího hrdla o průměru 58 mm. Při práci s NFU 50 doporučuje MAFELL používat vysoce kapacitní vysavač S 200, který do opakovaně použitelného textilního vaku dokáže pojmout až 200 l sypkého odpadu. Díky zobrazovacímu oknu a displeji lze snadno sledovat úroveň naplnění. Vysavač S 200 je také možné osadit praktickým držákem, na který lze frézku bezpečně odložit.

Novou drážkovací frézku NFU 50 si můžete prohlédnout a osobně vyzkoušet na veletrhu HOLZ-HANDWERK v Norimberku ve dnech 18.–21. 3. 2020 na stánku společnosti MAFELL AG v hale 12.0.

Kontakt:

MAFELL A.G.
Beffendorfer Strasse 4
D-78720 Oberndorf a.N.
Tel.: +420 724 027 178
Fax: +49 7423 812-102
E-Mail: jiri.odvarka@mafell.com
www.mafell.com

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina