aktuality

Študentky dizajnu oživili priestor dekanátu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pri nástupe do funkcie dekana Drevárskej fakulty TU vo Zvolene v roku 2017 vyslovil prof. Ing. Ján Sedliačik, PhD. myšlienku vytvoriť nový vzhľad priestoru dekanátu. Starý priestor už bol ošúchaný viac ako štvrťstoročným využívaním. Zároveň vyslovil úlohu, aby sa do riešenia rekonštrukcie priestorov zapojili aj študenti Katedry dizajnu nábytku a interiéru DF.

Udialo sa to počas zimného semestra 2017/18. Návrh zapadol do profilu ateliéru vtedajších štvrtákov s témou Návrh interiéru verejného administratívneho priestoru. Iniciatívy sa chopili študentky Anita Urbánová a Katarína Csúzová pod vedením pedagogičky Ing. Zuzany Tončíkovej, ArtD. Priestor vstupnej chodby dostal charakteristiku slnolamu a linearity vstupu. Pozdĺžne prerušované svietidlá navádzajú návštevníka priamo k dverám dekana. Biele steny doplnili vitríny a vodorovné priečky osadené do výšky očí. Samotnú miestnosť dekana rozdelili na neformálny rokovací priestor vytvorený sedačkou a oddelený zeleňou od pracovnej časti. Pracovný stôl má za chrbtom bielu skriňovú zostavu akcentovanú vloženými poličkami v kontrastnom odtieni dreva.

Celé interiérové riešenie dekanátu Drevárskej fakulty nadväzuje na koncepciu Ing. arch. Vladimíra Dedečka – architekta a projektanta hlavnej budovy vtedajšej VŠLD. Súčasný dekan DF TU Zvolen prof. Ján Sedliačik sa pochvalne vyjadril k riešeniu nového návrhu a je spokojný s celkovým vzhľadom: „Autorky navrhli nové priestory s nadčasovým vkusom a kultivovaným pohľadom na zariadenie spoločenského, rokovacieho a pracovného priestoru. Navodili pozitívny pracovný charakter, priniesli nové myšlienky a vízie.“

Nový priestor dekanátu Drevárskej fakulty oživili 3 grafiky s tematikou dreva. Autorom je pracovník Katedry dizajnu nábytku a interiéru Ing. Miroslav Chovan, ArtD. Návrh interiérového riešenia bol hotový v roku 2018, realizáciu definitívne dokončili v roku 2019.
 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina