aktuality

AČN: Zvyšování minimální mzdy brzdí zdravý rozvoj firem

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Minimální mzda je politickým nástrojem, který podnikání neprospívá. Asociace českých nábytkářů by uvítala diskusi o zrušení minimální mzdy. AČN plně podporuje stanovisko Hospodářské komory, která nesouhlasí s letošním razantním zvýšením minimální mzdy.

Podle rychlého průzkumu mezi členskými firmami AČN se ukazuje obava, aby kvůli rychlému růstu mezd zbylo na nutné investice. Investice jsou klíčové pro zdravý rozvoj firem. Výrobci nábytku musí být konkurenceschopní v globálním měřítku, protože významná část u nás vyráběného nábytku je exportována na světové trhy.

Viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková v pořadu České televize „Máte slovo“ uvedla: „Při zvýšení minimální mzdy o dalších 1250 Kč měsíčně z dnešních 13 350 Kč na 14 600 Kč zaměstnavatelům reálně nezbude nic jiného, než další, tentokrát 9,4% zvýšení mezd vstřebat prostřednictvím zvýšení cen pro zákazníky a omezení investic do efektivnější výroby“.

I mezi výrobci nábytku panuje obava z dominového efektu, kdy zvýšení nejnižších platů vede k růstu mezd všech pracovníků až po top management. Nejistota je umocněna zejména u firem, které exportují a s obavami očekávají, jak na zvýšení cen zareagují zahraniční odběratelé. AČN velmi negativně vnímá celou diskusi o skokovém zvýšení mezd napříč sektory a napříč celou Českou republikou. „Za asociaci sdružující především výrobce nábytku bychom velmi rádi uvedli, že výše reálné mzdy se velmi liší podle regionů. Zcela jinou hodnotu má minimální mzda v bohatých regionech, jako Praha, Brno, Mladá Boleslav nebo Ostrava, než naopak v regionech se sníženou dopravní dostupností nebo vyšší nezaměstnaností,“ říká Ing. Tomáš Lukeš, tajemník AČN.

Asociace českých nábytkářů by uvítala diskusi na téma zrušení institutu minimální mzdy. Ne ve všech zemích Evropské unie je minimální mzda právně ukotvena. Pro podnikání v České republice by pravděpodobně bylo vhodnější, pokud by minimální mzda stanovená vládou ČR vůbec neexistovala. Pokud je totiž růst mezd vyšší nežli růst produktivity, dostávají se zaměstnavatelé do velmi složité situace, ze které v konečném součtu netěží ani zaměstnanci.

Zdroj: TZ AČN

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina