technológie

Nové trendy v povrchových úpravách (1. část)

Nové trendy v povrchových úpravách (1. část)
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Povrchové úpravy prochází v posledních několika letech doslova revolučním vývojem. Významnou roli zde hraje zejména digitální tisk s 3D efekty, ale také moderní metody UV vytvrzování apod. Výrobci aplikačních technologií spolu s dodavateli nátěrových hmot ale vyvíjí i nové technologické postupy pro specifické aplikace dle individuálních požadavků zákazníků. Několik zajímavostí, představených na letošních mezinárodních veletrzích, přiblížíme v tomto příspěvku.

Kvalitní příprava povrchu

Do procesu přípravy povrchu pro povrchovou úpravu patří mj. i vyspravení vad tmelením. Velká část firem z různých důvodů stále zůstává u klasické jednoduché techniky, tedy ruční aplikace konvenčních tmelů, u nichž se musí nějakou dobu čekat než vytvrdnou do brousitelného nebo alespoň stohovatelného stavu. Existují ale obory, kde je tato technika z pohledu současné moderní výroby nepoužitelná nebo v lepším případě problematická. Jedním z příkladů je průmyslová výroba parket na výrobních linkách, kde ukládání dílců do regálů za účelem zaschnutí tmelu představuje značné nároky jak z hlediska pracovního času, tak z hlediska skladového prostoru. Tento problém řeší např. nový systém inertního vytvrzování speciálních UV tmelů, které jsou alternativou známějších a v současné době používanějších tavných (hot melt) tmelů, oproti nimž se vyznačují mj. i vyšší tvrdostí.

Technologie inertního UV vytvrzování byla původně vyvinuta pro aplikaci UV vytvrzovacích nátěrových systémů na plošné dílce, konkrétně na vytvrzování naneseného UV základu (plniče) v inertním (bezkyslíkovém) prostředí, které má významný vliv jak na proces vytvrzování nánosu, tak na výslednou kvalitu vytvrzeného filmu. V tomto případě byla technologie inertního UV vytvrzování použita pro vytvrzování UV tmelu.

Pro tmelení prasklin nebo otvorů po vypadlých sucích se používá jedno nebo dvousložkový epoxy-polyesterový UV vytvrzovací tmel. Menší otvory po sucích, do průměru 6 mm a hloubky 4 mm, lze opravit pomocí jednosložkového tmele. Aplikace může být provedena ručně, automaticky nebo s použitím plnicího stroje. Vytvrzení kombinací galiových a rtuťových výbojek umožňuje okamžité broušení dílců a dokonce i drásání drátěnými kartáči.

Nový dvousložkový UV vytvrzovací opravný tmel může vyplnit velké (přes 50 mm průměr) a hluboké otvory po sucích a praskliny ve dřevě. Díky velmi dobré přilnavosti k podkladu, pružnosti a mini­málnímu smršťování výplně je odolný proti praskání a vypadávání suků během výrobního procesu i během používání podlahy. I když doba celkového vytvrzení této objemné výplně trvá několik hodin, UV ozáření bezprostředně po aplikaci vytvoří na povrchu tuhý elastický film, který umožňuje okamžité stohování panelů. Po vytvrzení tmele lze panely brousit a drásat drátěnými kartáči bez rizika vypadnutí výplně.

Druhou součástí tohoto inovativního systému je inertní vytvrzovací zařízení, které na první pohled připomíná širokopásovou brusku. Jedná se však o speciální „inertní pec“ určenou pro in-line vytvrzování čerstvě aplikovaného tmelu, kterou lze zařadit jak do linek s manuální aplikací tmelu, tak do plně automatizovaných linek, kde jsou vady automaticky detekovány pomocí skeneru a následně tmeleny.

Podobnost se širokopásovou bruskou je dána tím, že je zařízení založeno na podobné koncepci, kdy spodní část stroje tvoří podstavec s posuvným dopravním pásem a horní část stroje skříň s pásovým „agregátem“. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že místo brusného pásu je zde použita hladká transparentní fólie, napnutá mezi dvěma spodními a dvěma horními válci, která se pohybuje synchronně s dopravním pásem nad procházejícími dílci. Nad ní jsou umístěny UV lampy a několik přítlačných válečků. Úkolem válečků je přitlačit fólii k ploše dílce a přes ni zamáčknout ručně nebo automaticky aplikovaný tmel co nejhlouběji do tmeleného otvoru či spáry tak, aby se prostor maximálně vyplnil. Ozařování probíhá přes fólii. Tím, že je fólie s plochou dílce v přímém kontaktu, vzniká inertní prostředí (bez přístupu vzduchu), které zvyšuje účinnost světelného zdroje a snižuje energetickou náročnost. Díky fólii má vytmelené místo také hladký rovný povrch.

K nerozeznání od originálu

Revoluční technologii představil španělský výrobce, který v posledních deseti letech slaví velké úspěchy ve vývoji technologií pro digitální tisk na jeden průchod v nábytkářském a parketářském průmyslu a v této oblasti patří ke světové špičce. Ve vývoji dosáhl vysoké kvality tisku věrně napodobujícího dřevo, kámen nebo jakýkoli jiný vzor průmyslovou rychlostí. Avšak aby imitace vypadala věrně, musí být věrná nejen na pohled, ale i na dotyk. A to je místo, na které se španělská společnost zaměřila v posledních letech. Výsledkem je letos představená novinka označovaná jako TRUE TEXTURE (skutečná textura). Výrobce novinku prezentoval v podobě kompletní linky s tím, že se jedná o technologii, která bude znamenat konečný průlom technologie digitálního tisku v nábytkářském a parketářském průmyslu.

Základem linky je šestibarevná digitální tiskárna na vytvoření věrného obrazu a tiskárna s patentovanou technologií ZeeTree, která vytvoří množství různých reliéfních efektů dokonale napodobujících skutečný vzhled dřeva, stejně jako kamene či jiných materiálů.

TRUE TEXTURE se od ostatních technologií vytvářejících na povrchu texturu liší tím, že textura v tomto případě není vytvářena přidáváním, ale odebíráním, což z ní činí negativní proces. Řeší hlavní problém stávajících technologií: ostrost designu a hloubku textury. Na rozdíl od jiných technologií textura není generována přímo tiskem na desku. Speciálně vyvinutý materiál (aplikovaný dýzami tiskárny) modifikuje mechanické vlastnosti mokrého povlaku lokálně ve vybraných oblastech vzoru a v různých hloubkách a textura je vytvářena následně ve fázi kartáčování. Hlavní výhodou této technologie je nastavitelná hloubka textury s vytvářením hlubších struktur ve stupních šedi v závislosti na tloušťce mokré vrstvy.

Výsledkem TRUE TEXTURE potisku je precizní, ostrý design, který je synchronizován s digitálním tištěným obrázkem a vytváří reálný vzhled původního materiálu. Od originálu je takřka k nerozeznání, a to jak na pohled, tak na dotek.

Porovnání různých technologií

Složení výrobní linky pro technologii TRUE TEXTURE:

•    Příprava panelu – počáteční fáze, kdy je panel očištěn a připraven k procesu digitálního tisku
•    Tiskový základ – deska prochází stanicí, kde se před digitálním tiskem nanáší základní nátěr (primer)
•    Digitální potisk – na panel je vytištěn obrázek – jakýkoliv design
•    Ochrana natištěné vrstvy – aplikuje se UV lak pro ochranu natištěného obrazu
•    Příprava textury – aplikuje se silná vrstva laku a částečně se vytvrzuje
•    Aplikace textury – ve vybraných oblastech, které odpovídají synchronizovanému designu s dříve vytištěným obrázkem, je použit speciálně vyvinutý produkt
•    Kartáčování – nevytvrzený lak je odstraněn
•    Konečná aplikace – nanese se poslední vrchní UV vrstva, aby se dosáhlo konečné požadované úpravy. Panel je připraven k dalšímu zpracování.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina