aktuality

Národní cena za studentský design 2019

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Národní cena za studentský design slaví 29. výročí! Poprvé byla vyhlášena Design Cabinetem CZ v roce 2008. Navazuje však na soutěž, kterou organizovalo od roku 1991 do roku 2007 Design centrum České republiky. Mladí designéři všech typů škol soutěžili o Národní cenu za studentský design a o ocenění Vynikající studentský design a Dobrý studentský design.

V roce 2014 se soutěž rozdělila na dvě části – na obory patřící pod oblast vizuální komunikace a oblast produktového a industriálního designu. Soutěží nezávisle na sobě v bienálovém rytmu. Vyhlašovatelem letošního ročníku soutěže jsou Design Cabinet CZ, nadace SUTNAR – NADACE RADOSLAVA A ELAINE SUTNAROVÝCH a DEPO2015.

Rok 2019 patří pracím v široké škále produktového designu, industriálního designu, užitého umění, uměleckého řemesla a artdesignu, architektury, řešení soukromých i veřejných interiérů, scénografie, úprava krajiny.

Do letošního ročníku se přihlásilo 192 autorů se 183 pracemi, z 13 univerzit a 12 vyšších odborných škol a středních odborných škol. Jejich práce hodnotily tři nezávislé poroty: národní vysokoškolská porota, národní středoškolská porota a mezinárodní porota. Celkem hodnotilo studentské práce 59 profesionálních vysokoškolských a středoškolských pedagogů, produktových a industriálních designérů, expertů a kurátorů designu.

Národní poroty nominovaly pro rozhodování mezinárodní poroty 107 prací. Mezinárodní porota pak v několikakolovém hodnocení udělila Národní cenu za studentský design 2019 *GRAND, Národní cenu za studentský design 2019 *JUNIOR, sedm ocenění Excelentní studentský design 2019 a patnáct cen Dobrý studentský design 2019.

Národní cenu za studentský design 2019 *GRAND získal Jaroslav Prchal z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni za Domací zabezpečovací systém „beep“

Národní cenu za studentský design 2019 *JUNIOR získala Nikola Kolářová ze Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě za batoh B-HELP

Ocenění Excelentní studentský design obdrželi Filip Krampla za Sokui nábytek a Valeriea Shveikina za venkovní dětskou lavičku (oba z Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem), Elena Pavlenko za motorový člun Manta a Lucie Kopřivová za set Nechleba na výrobu domácích alternativních chlebů (obě z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZUČ v Plzni), Magdaléna Fousová za zdravou toaletu FoRest a Tomáše Havel za porcelánovou resofonickou kytaru Florence (oba z Fakulty architektury ČVUT v Praze) a Šárka Ištvánová ze Západočeské univerzity v Plzni za keramickou stavebnici Bau.

Kompletní výsledky

Ilustrační foto: Nábytek Sokui

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina