technológie

Vyplatí se vyrábět i malé zakázky? Ano!

Vyplatí se vyrábět i malé zakázky? Ano!
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Firma WEINIG dodává vlastní komplexní technologický systém, který umožňuje efektivní výrobu profilovaných dílců z masivního dřeva i v malém množství, čili s častou výměnou nástrojů. Není to jen pouhá teorie – v těchto dnech se takový systém instaluje v Čechách u jednoho tradičního výrobce dřevěných profilových lišt.

Nejdříve se nový profil nakreslí v grafickém programu WEINIG Moulder Master, v němž konstruktér zároveň určí, jaký tvar nožů musí mít jednotlivé nástroje, které budou výsledný profil ve čtyřstranné frézce vytvářet. Data o tvarech nožů a souřadnice těchto tvarů putují online do následných propojených zařízení.

Plně automatická profilová bruska nástrojů WEINIG Rondamat 1000 CNC již pak nepotřebuje technický výkres ani šablony, ale funguje na principu tzv. „bezpapírové metody“. To znamená, že vykonává brousící pohyby podle již naprogramovaných křivek plynulým pohybem a s vysokou opakovatelnou přesností. Kromě toho si i sama vyměňuje brusné kotouče, nastavuje úhly broušení a mění otáčky brusného kotouče, takže je během své pracovní činnosti zcela bezobslužná. Bonusem je i to, že předem vypočte, jak dlouho jí broušení bude trvat, takže brusič se může mezitím věnovat jiné práci. A v praxi se navíc potvrdilo, že je až 2x rychlejší, než on.

Vybroušený nástroj se nasadí na velmi přesné měřící zařízení WEINIG OptiControl digital, které nejen, že zkontroluje přesnost vybroušení jednotlivých nožů, ale hlavně změří přesné axiální a radiální souřadnice stanovených měřených bodů, což potřebujeme pro následný krok.

Tím je osazení změřených nástrojů do čtyřstranné frézky WEINIG Powermat 1500 pomocí upínacího systému PowerLock (bez vymezovacích kroužků, bez matic, upnutí nástroje jen stlačením jednoho tlačítka). Naměřené souřadnice bodů se již mezitím nahrály do řídícího systému frézky a podle nich se nástroje automaticky nastaví do pracovní polohy. Zbývá případně donastavit některé přítlačné prvky a výroba může začít. Díky měnitelným otáčkám každého nástroje lze optimalizovat kvalitu obrobeného povrchu v závislosti na dřevině, na momentálním opotřebení ostří nástrojů, rychlosti posuvu apod.

Mít k dispozici celý takto komplexní systém profilování od nakreslení tvaru profilu až po jeho výrobu umožňuje zajímat se i o menší zakázky, zkrátit dodací termíny a v neposlední řadě mít po celou dobu výroby kvalitu produktu pod kontrolou.

Kontakt:

AXIMA MORAVA s.r.o.
zastoupení WEINIG v ČR
Záhumenní 493/8
742 21 Kopřivnice
Tel.: +420 556 880 310
E-mail: info@aximamorava.cz
www.aximamorava.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina