aktuality

Český nábytkářský průmysl by letos opět mohl dosáhnout velmi dobrých výsledků

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Produkce nábytku v České republice v letošním roce podle kvalifikovaného odhadu Asociace českých nábytkářů (AČN) a společnosti Apicon Consulting překročí 47,5 miliardy korun. V porovnání s rokem 2018 by to tak mohlo být až o 1,25 mld. Kč více. Import by měl pravděpodobně překročit hodnotu 21,8 mld. Kč, export 29,5 mld. Kč.

Výše uvedenou opět velmi pozitivní předpověď spolu s dalšími oborovými informacemi zveřejnila AČN na tiskové konferenci uspořádané při příležitosti zahájení 12. ročníku mezinárodního veletrhu FOR INTERIOR – podzim (10.–13.10. 2019) na výstavišti PVA EXPO v Praze – Letňanech. „Při našem odhadu, respektive dopočtu jsme vycházeli z hodnot dosaženého ekonomického výsledku za první pololetí roku 2019, přičemž jsme zároveň brali v potaz i dynamiku vývoje,“ uvedl na úvod tiskové konference tajemník AČN Ing. Tomáš Lukeš, podle kterého tento dopočet ukazuje, že tempo růstu výroby oproti roku 2018 mírně oslabilo (o cca 420 mil. Kč), nicméně v porovnání s léty předchozími je pořád poměrně svižné.

Zvolňuje zejména exportní výkonnost (vývoz–dovoz/tržby) českého nábytkářského průmyslu, u níž po dosažení vrcholu v roce 2016 dochází v následujících letech k jistém propadu. „Pro letošní rok u exportní výkonnosti ovšem předpokládáme pokles výraznější, a to až pod 17 %. Konkrétně pak na 16,26 %, což je oproti roku 2018 předpokládaný pokles o 2,49 procentního bodu. U vlastního exportu by podle našich předpokladů mělo dojít k dalšímu zvýšení vývozu nábytku o cca 910 mil. Kč, čímž by letošní exportní hodnota měla překročit 29,5 mld. Kč. Mimo to věříme i v další zlepšení růstu tuzemské spotřeby nábytku na 39,85 mld. Kč,“ doplňuje Ing. Lukeš s tím, že nadále pokračuje růst objemu dováženého nábytku ze zahraničí a lze tak v letošním roce očekávat atakování 55% hranice podílu importovaného nábytku na tuzemské spotřebě (konkrétně 54,83 %).

Podobně jako v předchozích letech, tak i v roce letošním se projevuje pokles ceny dováženého nábytku na kilogram. „Očekáváme, že průměrná hodnota dováženého nábytku klesne na 41,96 Kč/kg, zatímco hodnota exportovaného nábytku bude přesahovat 85,50 Kč/kg. To znamená, že průměrná hodnota dováženého nábytku nadále klesá, naopak hodnota exportovaného nábytku vytrvale roste, přičemž na poklesu hodnoty importované produkce se určitou měrou podílejí internetoví prodejci s nabídkou levného nábytku v často ne příliš dobré kvalitě,“ konstatuje Ing. Lukeš a dodává, že AČN má pro zákazníka účinný nástroj, jak poznat kvalitní nábytek a kvalitní výrobní firmu. Tím je značka Česká kvalita – Nábytek, která je vydávána na základě žádosti a posouzení nezávislou třetí stranou, a je tak jakousi státní podporou kvality.

Největší podíl na importu nábytku do České republiky má Polsko. To by v letošním roce mohlo do ČR dovézt nábytek za 5,6 mld. Kč. Druhým největším importérem nábytku je dravě rostoucí Čína s předpokládaným importem 3,9 mld Kč. Německo zůstává odsunuto na třetím místě s předpokládaným objemem nábytku v hodnotě za 3,7 mld. Kč. Tyto tři největší importní země letos pravděpodobně dosáhnou 60 % podílu na celkovém importu nábytku. Naopak 32,2 % českého exportu nábytku bude mířit do Německa, tedy okolo 9,4 mld. Kč. S velkým odstupem následuje Francie, Slovensko, Spojené království a další.

Letos poprvé AČN na TK prezentovala graf ukazující podíl českých firem (resp. firem v České republice vyrábějících nábytek) na českém trhu. Oproti předchozím třem letům se situace pravděpodobně mírně zlepší. Nicméně podíl českých firem na tuzemském trhu je víceméně stabilní, a tak hodnota dosažená přesně před deseti lety pravděpodobně zůstane rekordní. „Pro letošní rok odhadujeme, že by hodnota nábytku vyrobeného v České republice a umístěného na českém trhu mohla přesáhnout hodnotu 18 miliard korun. To je v procentuálním vyjádření 45,17 %,“ upřesňuje Ing. Tomáš Lukeš.

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina