technológie

Materiálové a technologické novinky

Materiálové a technologické novinky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Materiálové a technologické novinky z ponuky firiem BRAZ Technologie s.r.o., ROJEK dřevoobráběcí stroje a. s., LEITZ-nástroje s.r.o., Aparatea, s.r.o., Ostermann Česko spol. s r.o., SIEGENIA-AUBI KG, SIMONSWERK GmbH, Okentěs, spol. s r.o. a Pfleiderer Deutschland GmbH.

Oblíbená olepovačka hran Fravol Master M200-23 s větším ovládacím panelem

Kvalita a prostor v dílně. To jsou dvě hlavní kritéria při výběru každého stroje. Ne vždy se dají tato dvě kritéria spojit dohromady, ale olepovačka z výrobní série MASTER s modelovým označením M200-23 představuje souhrn řešení, aplikací a technologií v pouhých 3 metrech. Jedná se o jednostrannou olepovačku hran pro olepování a opracování dílců s rovnými hranami (tloušťka dílce až 45 mm, volitelně až 60 mm) s použitím různých hranovacích materiálů, jako PVC, ABS, melamin, dýha a nákližky v pásech nebo kotoučích. Podle požadavku zákazníka a na základě specifických výrobních potřeb každé výroby může být stroj osazený jednotkami vyznačujícími se množstvím technologických patentů zajišťujících perfektní kvalitu olepovaného dílce. Patentované technologie na rožkovači a jednotlivých jednotkách ve spolupráci s patentovaným multifunkčním nástrojem s diamantovým ostřím umožňují olepování dílců všemi typy hran bez omezení. Pevná ocelová konstrukce dělá z tohoto zařízení kompaktní robustní stroj, který zajišťuje perfektní opracování hrany v součinnosti s jednotlivými jednotkami stroje ovládanými přes ovládací panel umístěný ve velmi vhodné a funkční poloze s barevnou dotykovou obrazovkou. Velikost tohoto ovládacího panelu dosud byla 3,5“, nyní došlo k zdvojnásobení velikosti ovládacího panelu až na 7“. Díky tomuto výraznému zvětšení je tento panel mnohem lépe ovladatelný. Jednotlivé ikony jsou větší, viditelnější a přehlednější. Tuto novinku ocení hlavně operátor s horším zrakem a většími prsty. Každopádně díky této novince je obsluha olepovačky ještě rychlejší. Nastavitelná rychlost olepovačky je do 7 m/min. Stroj rovněž vyniká rychlým startem 6 ÷ 8 minut. Kapacita lepidlového zásobníku činí 1 kg. Lepidlový zásobník je snadno a rychle vyměnitelný. Pro dosažení nejvyššího stupně opracování stroj obsahuje technologická vybavení, jako jsou držák hrany, systém separační směsi, předfrézy s rozdílným směrem otáčení pro dokonalejší opracování, infračervený ohřev hrany, přítlačná jednotka, nůžky, jemná fréza, rožkovač, antiadhezivní jednotka, škrabka lepidla a různé další doplňky podle výběru zákazníka.

Výrobce: Fravol
Prodejce: Braz Technologie, s.r.o.

 

 

Formátovací pila ROJEK PF 350 CONTROL 2 AXIS/horní ovládání

Novinkou v sortimentu firmy ROJEK je nová verze profesionální formátovací pily ROJEK PF 350 ze série INDUSTRY 9. Jedná se o pilu s elektromotorickým vysouváním a naklápěním pilového kotouče, které je řízeno systémem ELGO. Ovládání pily je umístěno v horním ovládacím panelu. Maximální průměr kotouče je 350 mm a šíře řezu 1050 až 1500 mm.

Do standardního vybavení pily patří:
•    Rukojeť formátovacího stolu
•    Upínač na CV – sámovací patka
•    Prodloužení litinového stolu zadní
•    Horní odsávání – paralelogram CPS
•    Formátovací stůl CV 360T/3,2 m na tyčích
•    Krátké úhlovací pravítko 800 mm s dorazem
•    Upínač formátovacího stolu – jedno­sloupkový excentr

Stroj je možné dále vybavit příčným a podélným digitálním odměřováním šíře řezu.

Výrobce a prodejce: ROJEK dřevoobráběcí stroje a. s.

 

 

LEITZ – Úhlové frézovací hlavy

Jak v průmyslové výrobě, tak i v menších provozech pro zakázkovou výrobu, je jedním z nejčastějších výrobních úkolů čisté a přesné opracování hrany dílců pod určitým úhlem. Přesné spasování takových dílců do kompletního celku je pak významným měřítkem kvality celého výrobku. Tento technologický úkol je ještě těžší, pokud jsou jednotlivé dílce z různých typů materiálu a případně se musí opracovávat na odlišných typech strojů.

Kompletní řešení této technologické výzvy představil LEITZ na výstavě LIGNA 2019 v Hannoveru. Již od léta 2019 si zákazníci můžou vybírat z kompletně nové konstrukční kolekce úhlových frézovacích hlav s upínacím otvorem pro hřídel stroje nebo válcovou stopkou pro uchycení do upínače na CNC horních obráběcích centrech.

Úhlové frézovací hlavy jsou nabízené konstrukčně buď jako frézovací hlavy pro upnutí otočných 2břitých žiletek výšky 12 mm vhodné pro masiv, překližku a podmíněně pro dřevotřískové materiály nebo jako frézovací hlavy systém HeliCut se 4břitými otočnými noži, které jsou optimalizované pro extrémně hladké plochy na masivu a překližce nebo jako frézovací hlavy s diamantovými noži WhisperCut pro použití na všech abrazivních materiálech, jako DTD, HDF, MDF nebo pořád častěji používané kompaktní desky, sendvičové materiály a plasty.

Nové úhlové frézovací hlavy všech tří zmíněných konstrukčních konceptů umožňují velmi komfortní a přesné nastavování úhlů v rozmezí 0° až 90°. Pro rychlé a jednoduché nastavení běžně používaných úhlů (15°, 30°, 45°, 60°) je možno využít rastrovací funkce v kroku po 15° a ručně nastavit hlavičku do požadované polohy nebo povolením šroubu uvolnit výkyvné části frézovací hlavy a dle stupnice nastavit přesně požadovaný sklon.

LEITZ tak nabízí komplexní flexibilní řešení s vysokou efektivitou pro každý typ materiálu a šetrnou k pracovnímu prostředí významnou redukcí hluku, který je potlačen díky novému konstrukčnímu antivibračnímu tvaru tělesa frézovací hlavy.

Výrobce: LEITZ GmbH
Distribuce v ČR a SR: LEITZ-nástroje s.r.o.

 

 

Nejúčinnější ostření DIA nástrojů laserovou metodou

Poskytujeme ostření nástrojů pro obrábění dřeva a materiálů na bázi dřeva pomocí laseru, který je ideální pro diamantové nástroje a nabízí dokonalé ostření břitů, což má za výsledek prodloužení životnosti nástroje až na 2,5násobek ve srovnání s klasickým způsobem ostření.

Výrobci nábytku jsou největší skupinou zákazníků, pro které je určená tato technologie ostření. Inovativní technika laserové ablace je nejnovější technologie ostření diamantových nástrojů. Laserová bruska používá ultra­krátké pikosekundy a vysoce kvalitní laserové pulzy k odstranění materiálu z povrchu břitu nástroje.

Velkou výhodou této technologie je neohřívání nástroje a žádný tepelný vliv na DIA zub nástroje. Výsledek je hladká a jasně definovaná hrana břitu po naostření.

Diamantové nástroje jsou ideální pro svoji výdrž a výkon v nových mate­riálech, jako je HPL a další příbuzné materiály.

U nástrojů s diamantovými zuby kladou uživatelé vysoké nároky na kvalitu ostření, aby nedocházelo ke ztrátě výkonu a výdrže nástroje po ostření. Laserové ostření splňuje tato očekávání a dosahuje maximální výdrže ostří po celou dobu životnosti nástroje.

Používáme inovativní technologii laserového ostření, která vede k nej­účinnějšímu a nejkvalitnějšímu naostření vašich nástrojů na obrábění laminátů, HPL a dřeva.

Servis pro ČR a SR: Aparatea, s.r.o.

 

 

Pestrá nabídka šedých hran od firmy Ostermann

Šedá barva je trendem letošního roku. Je ideálním společníkem jemných pastelových barev a měkkých přírodních odstínů a skvěle se hodí téměř ke všem druhům dřevin. Proto je skvělé, že truhláři/stolaři najdou ve firmě Ostermann širokou nabídku nábytkových hran v šedé barvě. Šedá barva – to je nadčasová klasika. Díky jejímu vyváženému poměru bílých, černých a popř. i barevných pigmentů ji lze kombinovat bezmála se všemi barvami a odstíny dřeva. Obzvlášť ušlechtilý vzhled má při použití s jemnými pastelovými odstíny. Také při kombinaci tón v tónu dodává nábytek v šedé barvě  prostoru teplo a eleganci.

Od světlé až po tmavou
Světlé odstíny šedé barvy jsou dokonalé nejen v kombinaci s černou a bílou, ale i se světlými pastelovými barvami nebo světlými odstíny dřeva. Čím tmavší je odstín šedé barvy, tím důležitější je ladit jej dohromady s teplými barvami nebo přírodními materiály. Při použití se studenými materiály, jako je beton, sklo nebo kov, vzniká industriální vzhled, který je právě teď hodně v kurzu.

Ostermann: Pestrá nabídka v šedé barvě
Při vyhledávání ABS hran v barevné skupině „šedá“ v e-shopu firmy Ostermann se zobrazí více než 1200 výsledků vyhledávání. Toto číslo je vysoké díky pestré nabídce různých odstínů, ale i dostupnosti šířek, tlouštěk a nejrůznějších povrchů a stupňů lesku. A to nesmíme opomenout nespočet variant z materiálu melamin.

Rychlé vyhledávání vhodných hran
Najít v tak pestré nabídce vhodnou hranu k desce jde ovšem ve firmě Ostermann velice jednoduše. Stačí jen prostě zadat název nebo číslo dekoru desky do vyhledávacího pole na úvodní straně e-shopu firmy Ostermann, zvolit vybraný povrch a automaticky se hned rozbalí nabídka vhodných hran.

Hrany od 1 metru s dodávkou „just in time“
Díky svému známému rychlému servisu dodávek skladového zboží dodává firma Ostermann nábytkové hrany v libovolné délce od 1 metru a v libovolné šířce do 100 mm. Největší sortiment hran v Evropě obsahuje více než 12 000 hran k povrchům od více než 70 dodavatelů desek. Stále držíme krok s dobou: vhodné hrany k aktuálním trendům nábytku!

Bližší informace o šedých hranách najdete po zadání „Highlights082019“ na webové stránce firmy Ostermann www.ostermann.eu.

Prodejce: Ostermann Česko spol. s r.o.

 

 

Viacbodové uzávery KFV EE/PE 930, 950 a 960: spoľahlivé a efektívne riešenie podľa normy EN 179 a EN 1125

Či už núdzové uzávery podľa normy EN 179 alebo panikové uzávery podľa normy EN 1125. Na osvedčené riešenia rozsiahleho programu KFV pre prípad paniky sa môžete vždy s istotou spoľahnúť. Presvedčí vás nielen vďaka výnimočne spoľahlivým a inovatívnym detailom produktov. Viacbodové uzávery KFV ponúkajú viac vďaka ich premyslenému veľkostnému rastru a jednotným obrazcom frézovania. Sú hospodárne, ich montáž je jednoduchá, sú flexibilné a poskytujú veľké množstvo variant.

Viacbodové uzávery EE/PE/EP 930, 950 a 960 disponujú pri všetkých funkciách únikových dverí rovnakým druhom hlavného zámku a všetky vedľajšie krabice zámku majú jednotné rozmery. Jednokrídlové aj dvojkrídlové dvere z hliníka, dreva a plastu tak môžu byť vybavené kvalitným kovaním KFV.

Prehľad všetkých výhod
•    nastaviteľný smer úniku na hlavnom zámku pri funkciách B a D
•    zámky vhodné pre protipožiarne dvere (od šírky čelnej lišty 16 mm)
•    nastaviteľné otváranie vpravo alebo vľavo
•    otvory pre rozety vľavo a vpravo od osi zámku 35 mm
•    zámky sú kombinovateľné so štandardnými rámovými dielmi KFV
•    je možné použiť vložku podľa DIN, vložku bez voľnobežnej funkcie alebo okrúhlu švajčiarsku vložku
•    jednoduchá montáž aj pri dvojkrídlových riešeniach vďaka vynechaniu závitovej tyče

Výrobca: KFV
Predajcovia: viď www.siegenia.com/sk

 

 

TensorGrip L24 – stříkací lepidlo s jemným rozstřikem bez obsahu formaldehydu

TensorGrip L24 je lepidlo s jemným rozstřikem určené pro trvalé lepení přírodní dýhy a mikrodýhy s nosnou papírovou vrstvou při aplikacích, kde je požadována okamžitá počáteční pevnost, odolnost vůči vodě a laku, spolu s vysokou teplotní odolností. Toto stříkací lepidlo je vhodné pro lepení dýh na různé podklady, jako např. MDF, dřevotřísky, překližky a mnoho dalších dřevěných deskových materiálů. Výrobce doporučuje vždy nejdříve otestovat vhodnost typu lepidla pro konkrétní aplikaci. Tento výrobek může některé materiály narušovat. Jako podklad pro lepení se nedoporučují měkčené plasty, pružné plasty, expandovaný/extrudovaný polystyrén, PE nebo PP.

Lepidlo je možné zakoupit v 22litrovém kanystru / cylindru a nebo v menším aerosolovém balení 500ml. Pro aplikaci stříkání z kanystru je nutné zakoupit příslušenství – aplikační pistoli s tryskou a hadici S/S. Použití lepidel v tlakových kanystrech zvyšuje produktivitu, ekonomiku lepení a snižuje časovou náročnost.

Výhody:
•    odolnost vůči laku
•    dobrá teplotní odolnost: do 115 °C
•    velmi vysoký obsah sušiny: 34 %
•    otevřený čas: 50 min.
•    bez obsahu chlorovaných uhlovodíků
•    lehká manipulovatelnost a mobilita stříkacího systému
•    snadná kontrola provedené aplikace

Použití:
Lepidlo se nanáší v tenké rovnoměrné vrstvě na obě lepené plochy (na jednu ve svislém směru a na druhou ve vodorovném směru). Povrchy musí být čisté, suché, bez prachu, oleje, barev a laků nedržících na podkladu, vosku, maziva apod. Pro dosažení nejlepších výsledků by měla být teplota lepidla a lepených povrchů mezi 16–27 °C. Nástřik se provádí ze vzdálenosti přibližně 10–20 cm kolmo k povrchu. Nanáší se tenká rovnoměrná vrstva s výsledným pokrytím zhruba 80 až 100 % povrchu. Lepidlo se ponechá mírně zaschnout a lepené plochy se k sobě přitlačí. Aby se dosáhlo stejnoměrného tlaku a maximální síly spoje, doporučuje se použít váleček. Konečné pevnosti spoje je dosaženo po 24 hodinách od spojení lepených ploch.

Výrobce: Quin Global UK Ltd., Velká Británie
Distribuce: Okentěs, spol. s r.o.

 

 

Kompaktní desky XTerior compact pro venkovní použití

Pod označením XTerior compact představila společnost Pfleiderer kompaktní vysokotlaký laminát (HPL) pro venkovní použití s homogenním černě probarveným jádrem a jednostranným nebo oboustranným dekorativním akrylovým lakováním. XTerior compact splňuje nejvyšší požadavky na odolnost povrchu proti UV záření a pro svou vysokou mechanickou pevnost a zároveň širokou oblast využití se hodí optimálně pro venkovní prostředí, např. na fasádní obklady, zahradní nábytek, zástěny a paravany, střešní podhledy, komponenty na dětská hřiště a balkony. Obzvláště pak tam, kde jsou kladeny vysoké nároky na robustnost, odolnost proti povětrnostním vlivům a snadné čištění. Rozmanitost dekorů zajišťuje možnost dokonalé kombinace s jinými produkty Pfleiderer – při vnitřním i venkovním použití. Velmi příjemný vzhled získává XTerior compact díky matné povrchové struktuře Exterior Matt (EM) s tzv. antifingerprint efektem (ochrana proti zanechávání otisků prstů).

Exteriérové HPL desky XTerior compact  jsou dodávány ve formátu 2800×2070 mm a v tloušťkách 6, 8, 10, 12, 13 a 15 mm. Lze je opracovávat běžnými tvrdokovovými nástroji na standardních strojích k opracování dřeva.

Více informací na internetových stránkách www.pfleiderer.com.

Výrobce: Pfleiderer Deutschland GmbH
Prodejci: viz www.pfleiderer.com

 

 

Skrytý závěsový systém TECTUS pro hladké a čisté linie interiérů s polodrážkovými i bezpolodrážkovými dveřmi

„Design je také, když nic nevidíš!“ Může mít kouzlo navrhovat věci tak, aby jejich vnitřní hodnota zůstala zpočátku skrytá, a tím dala prostor ostatním prvkům. Flushing je kreativní princip, který vyzařuje minimalismus a zahrnuje precizní techniku a důraz na detail.

Zcela skrytý závěsový systém TECTUS tak umožňuje bezpolodrážkové dveře použít pro hladké a čisté linie místností. Dveře zůstávají po zavření viditelné jako reliéf – s neviditelným systémem závěsu. Závěsy TECTUS mají nosnost až 300 kg, umožňují úhel otevření 180° a lze jej použít na zárubně ze dřeva, oceli a hliníku. 3D seřízení a bezúdržbové provedení se používají u kvalitních bytových dveří a dveří objektových a funkčních.

Všechny modely mají jednotný vzhled s uzavřeným tělem závěsu, což zakrývá frézování. Liší se svou nosností a velikostí – a svou širokou škálou oblastí použití, jako jsou dřevěné vstupní dveře, modely pro skryté zárubně, varianty s požární ochranou a verze s integrovaným přenosem energie.

Výrobce: SIMONSWERK GmbH
Prodejci: viz www.simonswerk.com

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina