reportáže

HRAČKOBRANÍ – festival pro děti i dospělé

HRAČKOBRANÍ – festival pro děti i dospělé
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V areálu zámku v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku se ve druhém červencovém týdnu (10.–14. 7. 2019) uskutečnil v pořadí již 14. ročním festivalu hraček z přírodního materiálu HRAČKOBRANÍ. Téměř 7 tisícům návštěvníků se zde mimo jiné představilo 16 výrobců hraček a upomínkových předmětů ze dřeva, textilu, papíru, pálené hlíny apod. Další vyžití jak děti, tak nezřídka i dospělí, mohli nalézt v letos rekordních 35 hernách, umístěných v různých částech zámku a přilehlém anglickém parku.

Festival HRAČKOBRANÍ je podle Mgr. Petra Pecha z pořádající Správy kulturních zařízení města Kamenice nad Lipou přátelským a pohodovým setkáním všech, kdo si ještě nezapomněli hrát, a to bez ohledu na věk. „Náš festival patří nejen hračkářským profesionálům, ale hlavně těm, kterým se hračky líbí a chtějí v jejich společnosti trávit příjemný prázdninový čas. A rovněž těm, kteří chtějí svým dětem udělat radost nákupem nové hračky či vytvořením vlastní hračky v některé z tvořivých dílen,“ doplňuje Mgr. Pech.

Hlavní část festivalového programu, který probíhal denně od 10 do 17 hodin, tvořila přehlídka hračkářské tvorby, umístěná na nádvoří zámku. Mezi jejími účastníky bylo letos 16 tuzemských výrobců hraček z celé republiky, kterým organizátoři jako vždy přidělili plochu nejen pro vlastní prodejní stánky (pod podloubím), ale zájemcům také místa na prostranství před stánky, kde si děti mohly s jejich hračkami pohrát.

Velkému zájmu návštěvníků se těšila např. variabilní dřevěná stavebnice WoodFormers manželů Petry a Jiřího Modrových z Karlštejna. Tvoří ji soustava různě velkých bukových kostek, kvádrů, koleček apod., opatřených přišroubovanými kovovými druky, které lze jednoduchým způsobem vzájemně spojovat a rozpojovat. V závislosti na množství dílů a jejich tvaru lze z nich vytvořit stovky až tisíce možných variant sestav.

Zaměstnanci nestátní neziskové organizace V růžovém sadu, z.ú. z Ořechova u Brna ve sklepních prostorách zámku na bezmála 20 m2 postavili dětem obrovskou dřevěnou autodráhu a železnici.

V herně tradičního účastníka festivalu – Truhlářství Křenek ze Zářecké Lhoty u Chocně se klukům i holkám od tří let věku dostalo možnosti „smontovat si“ několik typů dřevěných autíček, traktor, mašinku, vrtulník či žábu.

Ve vnitřních prostorách zámku byly k vidění hračky opatřené značkou Správná hračka – vybráno odborníky, která je udělována v rámci veletrhu For Toys a představuje jisté vodítko pro rodiče, jak nakupovat hračky pro své ratolesti. Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze z pozice správce otevřelo všem návštěvníkům zde instalovanou stálou expozici 1+kk pro panenky, složenou z replik nebo zmenšených kopií domů či jejich interiérů, které v roli oblíbených hraček bavily děti v období od druhé poloviny 19. století do 30. let století minulého. Opravdoví zájemci mezi rodiči pak mohli po předchozí dohodě s kastelánem zámku zavítat do studijní expozice nábytku 19. a 20. století, patřící k největší svého druhu v ČR a zaznamenávající příběh designu nábytku počínaje obdobím biedermeieru v 1. polovině 19. století až do konce 20. století. Poskytuje ucelený pohled na moderní historii nábytkové tvorby v českých zemích v kontextu světového vývoje, včetně individuálního autorského designu.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina