aktuality

Vláda schválila dotaci 1,5 miliardy pro nestátní vlastníky lesů

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Celkem až 2,5 miliardy korun plánuje Ministerstvo zemědělství (MZe) vyplatit nestátním vlastníkům lesů na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích. Nový dotační program schválila vláda v úterý 30.7. Pro letošní rok na něj uvolní 1,5 miliardy korun. Dle objemu přijatých žádostí chce MZe jednat o uvolnění další miliardy na začátku příštího roku. Podporu ještě musí notifikovat Evropská komise.

„Ceny jehličnatého dříví z kalamitních těžeb se za poslední dva roky výrazně propadly. Vlastníci lesů proto nemají peníze na obnovu lesa a následnou péči o něj, dotace by jim tak měla částečně dorovnat ztráty, aby měli dostatek financí nutných na zajištění řádné péče o les. Není určená na těžební náklady a nemůže být řeč ani o příspěvku k tvorbě zisku,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

I přes výrazný pokles ceny dříví musí vlastníci lesa dle zákona nadále napadené stromy těžit, a to kvůli ochraně lesa před dalším šířením škůdců. Lesní hospodářství tak v současnosti ztrácí schopnost samofinancovatelnosti, což bude mít dopad na produkční i mimoprodukční funkce lesa (zejména hrozí vysychání a oteplování krajiny, zvýšení eroze půdy nebo ztráta prostředí a podmínek pro volnočasové aktivity společnosti). Tomu chce navrhovaná podpora předejít včasným poskytnutím finanční kompenzace.

Žádosti o dotaci se začnou přijímat bezprostředně poté, co nabyde účinnosti vládní novela lesního zákona, což by mohlo být na konci října letošního roku. Další finance ve výši až jedné miliardy korun by vlastníkům lesů mohlo proplatit v prvním čtvrtletí příštího roku.

Objem dříví ze všech kalamitních těžeb v roce 2018 činil 23 milionů m3, z toho je 13 milionů m3 kůrovcového dříví (dvojnásobek v porovnání s rokem 2017). V letošním roce se předpokládá minimálně stejný objem. Kůrovcová kalamita by tak mohla nově zasáhnout až 50 tisíc hektarů lesa, tedy 2 % z celkové rozlohy lesů v České republice.

Zdroj: TZ MZe

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina