aktuality

Dokončili rekonstrukci dvoupatrové roubenky z 18. století

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V Krásné na Jablonecku skončila po 15 letech rekonstrukce Kittelova domu, jemuž se přezdívá Burk. Pro veřejnost se jedna z největších roubenek v Čechách z poloviny 18. století, spjatá s postavou místního léčitele a ranhojiče Eleazara Kittela, otevře během letních prázdnin.

Rozlehlou dvoupatrovou roubenou stavbu z roku 1747 koupila obec Pěnčín, pod níž Krásná patří, před 15 lety. V té době byla památka v havarijním stavu a hrozilo ji zřícení. Ročně do její záchrany dávala obec minimálně milion korun. Obnova Burku stála kolem 50 milionů korun a přispěly na ni i evropské fondy. Dotaci obec získala také na poslední nejnákladnější etapu, jež zahrnovala práce hlavně uvnitř domu. Vyžádaly si zhruba 19 milionů.

Před rekonstrukcí byly zmapovány všechny staré trámy, nové byly připraveny ve stejných délkách a profilech. Našly se však i trámy, které vlhkost ani plísně nepoznamenaly. Tito třísetletí pamětníci se do domu vrátili. Tvoří sedm sloupů v interiéru a kus vnitřní stěny. Jejich věk doložila dendrochronologická sonda. Nové trámy byly vyrobeny na místě z přivezených prizem, z venku byly osekávány ručně. Původní okna se nezachovala, byla nahrazena moderními dřevěnými replikami.

„Roubené domy mají jeden nešvar – čím je srub vyšší, tím více hrozí rozestoupení nárožních vazeb trámů, někdy již při samotné stavbě. Postavit vícepatrový roubený dům je obzvlášť velký oříšek, váhu horního patra a střechy nárožní vazby roubení hlavně v dolní části při zemi neunesou a může hrozit zborcení domu. Proto vznikly podstávkové domy, kde horní patro či krov stojí na vnějších sloupech. Na krásenském ‚Burku‘ byla použita ještě archaičtější metoda. Zpevňují jej kleštiny, svislé trámy při vnějších i vnitřních stěnách domu,“ vysvětluje etnolog Jan Sedlák, který na rekonstrukci domu dohlíží.

Vnitřní stěny byly podle původní podoby opatřeny hliněnou omítkou nataženou na trámy opatřené dubovými kolíčky. Důkazem původní úpravy byly i dírky po kolíčcích zející ve starých trámech.

Zdroje: České noviny, iReceptář (foto: Martin Hlaváček)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina