aktuality

Letošní 23. Křivořezání zakončí Hradišťan s Jiřím Pavlicou

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve dnech 29. 7. – 4. 8. 2018 se na státním hradě Křivoklát ve Středočeském kraji uskuteční 23. ročník veřejného řezbářského sympozia KŘIVOŘEZÁNÍ. Akce, která bude vrcholit v sobotu 4. srpna v rámci tzv. „KŘIVO PIVO FESTu“ Svátkem řemesel, historickým šermem a vystoupením hudebního souboru Hradišťan & Jiří Pavlica, se zúčastní kolem tří desítek řezbářů z různých koutů České republiky.

Letošní ročník řezbářského sympozia má hlavní téma „Křivoklátský betlém“ a zúčastnění řezbáři se podle informací pracovníka vztahů k veřejnosti Ladislava Adama pustí do ztvárnění dalších postav určených pro rozšíření postupně se rodícího hradního betlému. Kromě činnosti řezbářů budou na I. nádvoří hradu denně probíhat ukázky kovářského řemesla. Návštěvníci se mohou těšit také na ukázky výroby kartáčů, vinutých perel na kahanu a práce na hrnčířském kruhu. Celé sympozium bude provázeno zajímavým hudebním či divadelním programem a také nezbytnými dílničkami pro tvořivé návštěvníky a zvídavé děti – např. navlékání korálků.

Řezbářské sympózium vyvrcholí v sobotu 4. srpna již tradičním Svátkem řemesel, při němž bude dán prostor také řadě dalších dnes již takřka zapomenutých řemesel. Letos bude doplněn ještě o tzv. „KŘIVO PIVO FEST“ spojený s ochutnávkou piv malých pivovarů, soutěžemi pro děti i dospělé a komentovanou prezentací některých atraktivních řemesel. V tento den, kdy festival skončí večerním koncertem hudebního souboru Hradišťan & Jiří Pavlica, bude možné k cestě na Křivořezání využít nostalgickou vlakovou soupravu, sestávající z motorové lokomotivy řady T 478.2 (zvané „bardotka“ nebo také „zamračená“) a klasických osobních vozů tzv. „Y“ v původním zeleném nátěru. A to na trase z Prahy – Braníka (s odjezdem v 9:00 hodin) přes Beroun do Křivoklátu, kdy přejede 5 velkých mostů přes Berounku a Vltavu a projede pěti tunely.

Bližší informace o 23. ročníku řezbářského sympozia a jeho doprovodném programu naleznete ZDE.

Foto: archiv hradu Křivoklát

Plakát 23. ročníku veřejného řezbářského sympozia KŘIVOŘEZÁNÍ 2018
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina