aktuality

Rožnovské Dny řemesel a setkání kovářů již po osmadvacáté

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve Valašském muzeu v přírodě (VMP) v Rožnově pod Radhoštěm se o nadcházejícím víkendu 28.–29. 7. 2018 uskuteční 28. ročník setkání mistrů starých řemesel – tesařů, šindelářů, kovářů, kameníků, bednářů, klempířů, hrnčířů a dalších řemeslníků.

Během akce, pořádaná ve spolupráci s Lesy České republiky, s.p. – lesní správou Rožnov pod Radhoštěm, budou v celém areálu Dřevěného městečka (nejstarší část VMP) probíhat ukázky starých řemesel. Zaměstnanci skanzenu a další řemeslníci zde budou předvádět staré profese spojené se zpracováním a opracováním dřeva a jiných stavebních a výrobních materiálů jako např. výroba štípaných plotů, dřevěných žebříků, loukoťových kol, násad pro různá nářadí, dřevěných sudů, oken a dveří, práce kamenické, košíkářské, klempířské, bednářské, ruční výroba cihel a další.

„Z muzejních exponátů budou vystaveny a uvedeny do chodu různé benzínové stroje a lokomobila. Ve stáncích bude prezentována výroba drobných předmětů jako je např. dřevěná a kovová bižuterie, výrobky ze včelího vosku, keramické pečivo, perníčky, štípané holubičky či dřevěné pastýřské píšťaly,“ slibuje Ing. Milan Gesierich, technický náměstek a statutární zástupce ředitele muzea s tím, že mimo to přijede i cca 50 mistrů kovářů a kovářek z České republiky, Slovenska a Maďarska, kteří budou kovat na 11 výhních rozmístěných po celém areálu Dřevěného městečka. Oživením programu pak bude podkování koní ve fojtském dvoře a výroba podkov.

„Předváděná řemesla si návštěvníci budou moci i sami vyzkoušet, u kovářů si budou moci sami ukovat hřebík nebo vypálit logo Dnů řemesel do dřevěné destičky, doplňuje Ing. Gesierich a dodává, že do programu se zapojí také spolupořádající Lesy ČR. A to nejen spolufinancováním akce, ale i prezentací lesnictví na stáncích a ukázkami práce s dravci ve fojtské zahradě. Pro rodiče s dětmi nebudou chybět tradiční soutěže – řezání kulatiny, zatloukání hřebíků, stavění vatry, jízda na koníčcích, malování perníčků, skládání zmenšené dřevěnice nebo puzzle s historickými obrázky starých dřevěnic. Program doplní i trojice výstav umístěných v Janíkově stodole, mezi nimiž bude např. i výstava Obnova Libušína po požáru, která v současné době probíhá na nedalekých Pustevnách, a které se budeme podrobněji věnovat v připravovaném vydání Dřevařského magazínu 9/2018.

Podrobnější informace o letošních Dnech řemesel a setkání kovářů naleznete ZDE.

Plakát 28. ročníku rožnovských Dnů řemesel
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina