technológie

Svěrka s převodem do stísněných prostor

Sverky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V minulém vydání Dřevařského magazínu (3/2018) jsme vám vážení čtenáři představili speciální svěrku pro zrychlení a zjednodušení montáže sestav korpusového nábytku s čelními rámečky. Dnes pro vás máme další novinku z této kategorie ručního nářadí. Jedná se o univerzální svěrku s převodem s označením GearKlamp GK, určenou pro extrémní situace, jako jsou malé či úzké prostory znemožňující nebo omezující možnost použití klasické truhlářské svěrky.

Použití svěrky GearKlamp GK i v tom nejužším prostoru nebo při stahování úzkých částí přilehlých těsně u stěny umožňuje patentovaný mechanismus, díky němuž došlo k oddělení rukojeti od upínacího šroubu a k jejímu přesunutí na vodicí tyč. V pracovní oblasti tak zůstávají pouze obě ramena svěrky (pevné a posuvné), zatímco rukojeť, kterou se upínací šroub na posuvném rameni ovládá, zůstává mimo tuto oblast. Rukojeť tak nebrání v zasunutí ramen do úzkého pracovního prostoru. Další výhodou pro uživatele je ergonomická manipulace a zvýšený komfort v každé situaci a v jakékoliv poloze upínání (a to i díky kvalitní dvoukomponentní plastové rukojeti). Oproti jednoručním svěrkám, které se v takových situacích obvykle používají, se na nových svěrkách nevyskytují žádné součásti vyčnívající do volného prostoru, kterými by řemeslník při použití ve stísněném pracovním prostředí mohl poškodit obrobek nebo se přitom dokonce sám poranit.

Základní funkční princip svěrky Gear­Klamp GK sice vychází z klasické truhlářské svěrky, na rozdíl od ní je ale rukojeť této novinky dutá a nasunutá na vodicí tyči. Rukojeť je spojena s ozubeným převodem ukrytým uvnitř posuvné čelisti. Díky této převodovce je otáčivý pohyb rukojeti přenášen na upínací šroub s patkou, který dokáže vyvinout sílu až do 2000 N. Tato kompaktní svěrka je vybavena také „rychlo-uvolňovacím“ tlačítkem pro rychlé posouvání posuvného ramena po vodicí tyči. Tlačítko se nachází na zadní straně posuvného ramena a ovládá se palcem ruky držící rukojeť.

Trapézový upínací šroub s lehkým chodem je osazen výkyvnou přítlačnou patkou. Protilehlá pevná patka je pod snímatelným ochranným plastovým krytem opatřena křížově uspořádanými V-drážkami, které usnadňují stahování oblých, ostrých či hranatých obrobků.

Výrobce klade důraz také na použité materiály. Vodicí tyč je vyrobena z tvrzené leštěné oceli, pevné a posuvné rameno z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny. Převodový mechanismus uvnitř posuvného ramena je tak chráněn před prachem a třískami.

Svěrky GearKlamp GK jsou k dispozici ve čtyřech velikostech s upínací délkou 150, 300, 450 a 600 mm. Upínací hloubka je jednotná 60 mm.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina