aktuality

V Japonsku vyroste nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Japonská společnost Sumitomo Forestry oznámila své plány na stavbu nejvyšší dřevěné budovy na světě. V centru Tokia hodlá postavit 350 m vysoký mrakodrap, který zastíní všechny dosavadní dřevěné konstrukce. Projekt s pracovním označením W350 chce dokončit v roce 2041, kdy oslaví 350 let od svého založení v roce 1691.

Cílem společnosti je vytvořit z výškových budov „dřevěné“ město šetrné k životnímu prostředí. Zvýšeným využitím „dřevěné“ architektury pro výškové budovy se města stanou lesem.

Koncept budovy byl vypracován Výzkumným ústavem Tsukuba společnosti Sumitomo Forestry. Hybridní konstrukce mrakodrapu se 70 nadzemními podlažími je založena na kombinaci dřeva a oceli, přičemž dřevo představuje 90 % stavebního materiálu. Základní rámová konstrukce složená z dřevěných sloupů a nosníků bude doplněna integrovanými diagonálními výztuhami z ocelových trubek, jež mají za úkol kontrolovat vibrace. Konstrukce je tak chráněná proti deformacím vlivem silných větrů nebo zemětřesení.

Vnější strana je navržena s balkony, které probíhají kolem všech čtyř stran budovy. Balkonová část dává výškové budově prostor, ve kterém si lidé mohou vychutnávat čerstvý venkovní vzduch, bohaté přírodní prvky a sluneční paprsky filtrované skrze listy stromů. Zeleň přechází od země přes balkony až k horním patrům a nabízí pohled na biodiverzitu v městském prostředí. Vnitřní konstrukce je výhradně ze dřeva a vytváří klidný prostor, který vyzařuje teplo a jemnost tohoto přírodního materiálu.

Mrakodrap bude disponovat celkem 455 tisíci m2 podlahové plochy a v jeho 70 patrech mají být kromě bytů také hotely, obchody a kanceláře.

Odhaduje se, že na stavbu bude spotřebováno 185 000 m3 dřeva a celková cena bude asi 600 mld. jenů (117 mld. Kč).To je až dvojnásobek současné ceny klasického věžáku stejné výšky. Firma však předpokládá, že díky technologickému pokroku budou náklady před dokončením nižší.

Stále více architektonických společností po celém světě využívá dřevo jako primární stavební materiál pro stále vyšší budovy, avšak žádná z nich se zatím nepokusila o tak ambiciózní návrh, jako je projekt W350 společnosti Sumitomo Forestry. Rekord pro nejvyšší dřevěnou budovu na světě zatím drží Brock Commons Tallwood House – 53 m vysoká studentská kolej, která byla otevřena loni na podzim ve Vancouveru. Již letos by ji ale o toto prvenství měla připravit 84 m vysoká 24patrová dřevostavba HoHo (Holz-Hochhaus) ve Vídni. Její dokončení je naplánováno na listopad 2018. V roce 2023 by měl ve Stockholmu vyrůst cca 120 m vysoký dřevěný mrakodrap se 34 podlažími. Co bude v roce 2041, tedy za 23 let, v tuto chvíli není jasné. Pokud ale vývoj ve vícepodlažních dřevostavbách půjde tímto tempem, pak je možné, že výška 350 m bude atakována již mnohem dříve a mrakodrap W350 v době svého dokončení již nemusí být nejvyšší dřevostavbou na světě.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina