aktuality

Vychází Velká kniha o dřevě

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Velka knihaNakladatelství Fortuna Libri vydává jedinečnou publikaci – Velkou knihu o dřevě, jejíž autorem je výtvarník – dřevař, autor knih a vypravěč Martin Patřičný.

Patřičného pojetí zaujme především důrazem na neopakovatelnost „materiálu“, který je s člověkem odjakživa, který byl živý: „Dřevo se nevyrábí, dřevo, to jsou těla stromů.“

Kniha je doslova nabitá informacemi a hlavní je obrazová část. Základní desky našich nejznámějších dřevin byly fotografovány venku, v přírodním osvětlení a jsou v knize v měřítku 1:1. Ukázky dřevin doplňují praktické výrobky: mísa, amulet, hračka, stolek… ale také využití dřeva pro výtvarnou práci.

Publikace obsahuje zhruba 50 dřevin, přes 20 z nich podrobně, autor nezapomněl ani na ukázky málo používaných keřů a exotických dřevin.

Předchozí kniha Martina Patřičného Dřevo krásných stromů byla na trhu nepřetržitě od r. 1998, dočkala se tří vydání a řady dotisků. Příručka – Pracujeme se dřevem bude mít páté vydání a další dvě knihy o dřevu nejsou zapomenuty. Autor si z nich půjčuje, využívá jejich zpětné vazby a dá se říci, že Velká kniha o dřevě je jejich završením.

Patřičný má za sebou i beletrii, povídky a ze svých celoživotních čtenářských zážitků sestavil veselou Patřičnou Čítanku. Je také spoluautorem (s Bedřichem Ludvíkem) scénáře a hlavním průvodcem 26dílného TV seriálu Kus dřeva ze stromu, odvysílaného ČT2 v letech 2008–10.

Kapitoly knihy leccos naznačí, ale stejně jako dřevo – musíte ji vzít do ruky.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina