archív aktualít rok 2015

Nejúspěšnější v Truhláři roku 2015 byli Severočeši

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Truhlar2015 1mV rámci doprovodného programu prvních dvou dnů výstavy Vzdělání a řemeslo, která proběhla 21. – 23. října na výstavišti v Českých Budějovicích, se uskutečnil v pořadí sedmý ročník celostátní soutěže s mezinárodní účastí „Truhlář roku 2015“.

Dvoudenní soutěže, určené žákům třetích ročníků středních odborných škol se zaměřením na učební obory 33-56-H/001 – Truhlář a 33-56-E/001 – Truhlářské práce, se letos zúčastnilo stejně jako loni 12 odborných škol. Na rozdíl od předchozích tří ročníků ale přijely pouze z bližších či vzdálenějších oblastí republiky, tedy bez favorizované odborné školy z Kremsmünsteru v Horním Rakousku, kterou se tentokrát vedení výstaviště jakožto hlavní patron soutěže rozhodlo nepozvat. Z 27 žáků nominovaných zúčastněnými školami jich pak 19 soutěžilo v kategorii jednotlivců – „H“ (vyhlášené pro obor „Truhlář“) a 8 v kategorii dvoučlenných družstev – „E“ určené pro žáky oboru Truhlářské práce.

Truhlar2015 2mÚkolem všech v praktické části bylo zhotovit 500 mm vysoký noční stolek o půdorysu 450×500 mm (hloubka x šířka) opatřený zásuvkou na polovýsuvu. Materiálem byla 20 mm silná spárovka, přičemž korpus stolku žáci spojovali na kolíky a zásuvku na otevřené ozuby, s výjimkou kategorie „E“, kde měli i pro zásuvku předepsané kolíkové spoje. V rámci teoretické části pak museli vypracovat test z odborných znalostí (30 otázek), sestavených z učiva I. a II. ročníku.

Truhlar2015 3mVítězem kategorie „H“ s celkovým počtem 86 bodů (z možných 90 bodů) se stal Jan Pavlíček ze SOU Lišov. O 5 bodů za ním se na druhé příčce umístil Dominik Koďousek ze SOU nábytkářského a SOŠ s.r.o. Liberec a třetí místo se ziskem 77 bodů získal Jan Šikuta ze SOŠ zdravotnické a SOU Český Krumlov. Stříbrný Dominik Koďousek a jeho spolužák na čtvrté pozici Zbyněk Dostrašil navíc vybojovali (celkovým součtem 158 bodů) pro SOU nábytkářské a SOŠ s.r.o. Liberec prvenství v závěrečném hodnocení zúčastněných škol před v pořadí druhým SOU Lišov a třetí SOŠ zdravotnickou a SOU Český Krumlov.

Ve druhé soutěžní kategorii „E“ si pohár pro vítěze odvezli (za 66 získaných bodů) Libor Pikna s Václavem Barotem ze SŠ nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem. Druhou příčku (61 bodů) obsadili Jakub Nováček a Václav Tátovský ze SOU Lišov a na třetím místě (57 bodů) skončili Libor Horký a Jakub Pařízek z OU a Praktické školy Černovice.

Při slavnostním vyhlášení výsledků vítězové v obou kategoriích obdrželi od patrona soutěže „zlaté“ poháry a spolu se soutěžícími na druhém a třetím místě věcné ceny od sponzorů. Vítězové a soutěžící na druhém a třetím místě v kategorii „H“ získali kromě toho od hlavního mediálního partnera soutěže dárkové poukazy na roční předplatné časopisu Dřevařský magazín.

Foto: archiv pořádajících škol

Nejvyrovnanější výkon předvedli žáci vítězné SOU nábytkářské a SOŠ s.r.o. Liberec Dominik Koďousek se Zbyňkem Dostrašilem

Truhlar2015 4Vítězové kategorie družstev Libor Pikna (vlevo) a Václav Barot ze SŠ nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem

Truhlar2015 5

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina