archív aktualít rok 2015

Pozitivní trend v obchodu s bukovým dřívím

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Rezivo bukNěmečtí pilaři zpracovávající bukové sortimenty hodnotí dosavadní průběh obchodního roku 2015 převážně příznivě.

Základem této pozitivní situace je stabilní evropský trh, především na západě a severu Evropy se situace na trzích vyvíjí velmi slibně. Silný dolar otevírá německým pilařům a exportérům obchodní možnosti na trzích, na kterých ještě nedávno neměli téměř žádné šance. Málo pozitivních impulsů se naproti tomu projevuje na jihu a východě Evropy. Zpracovatelé, kteří dodávají dříví do Ruska, pociťují citelný pokles poptávky po řezivu z této destinace.

Informace z asijských trhů jsou velmi nejednotné. Na jedné straně se hovoří o citelném zpomalení vývoje trhu přibližně od začátku července, na straně druhé považují někteří zástupci z branže vývoj v Asii za stabilní. Ve srovnání s předcházejícím obdobím poklesla poptávka po sortimentech nižší kvality. Třetí kvartál a také současné období se projevovalo zatím nerovnoměrně, poptávka ze strany Číny kolísá, stejný vývoj zaznamenává i trh s Vietnamem. Vývoj obchodní situace v Indonésii, Japonsku a v Jižní Koreji vykazuje podle obchodníků větší dynamiku, i když objem dříví není tak vysoký jako v případě Číny.

Uspokojivě hodnotí vývoj na trzích v roce 2015 výrobci omítaného bukového řeziva. Ve srovnání s rokem 2014 došlo ke zvýšení cen až o 5–6 %, v arabském regionu je nárůst cen dokonce ještě větší. Rovněž německý trh s omítaným bukovým řezivem se vyvíjí příznivě, tento sortiment v kvalitě A nebo kvalitě „superior“ a tloušťce 26 mm se v závislosti na délce obchoduje za ceny 425–500 eur/m3, tloušťka 52 mm za 500–700 eur/m3.

Spokojenost s vývojem situace na trhu hlásí také výrobci masívních desek z bukového dříví. Ceny desek a také objem odbytu drží vliv konkurence na stabilní úrovni.

Zdroj: www.fordaq.com

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina