archív aktualít rok 2015

Nejvyšší dřevěná stavba v Severní Americe

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

UBC TWB1Univerzita v Britské Kolumbii (UBC) plánuje výstavbu 18podlažní dřevěné stavby, která bude v současné době nejvyšší stavbou ze dřeva v Severní Americe.

Povolení stavby již bylo schváleno a stavba 53 m vysokého domu má být zahájena na podzim 2015 a dokončena nejpozději v září 2017. Již v tomto termínu by mělo být ubytováno v budově až 404 studentů univerzity. Stavba bude současně referenčním objektem pro oblast dřevěných staveb v Britské Kolumbii.

Ministr lesnictví Britské Kolumbie Steve Thomson zdůraznil, že použití nejnovějších technologií dřevěných staveb přispěje k rozvoji trhu s dřevěnými produkty, což prospěje celému lesnickému a dřevařskému sektoru.

Náklady na výstavbu domu se vyšplhají na 51,5 milionů kanadských dolarů (CAD), což je o 4,5 milionů CAD více, než by stála varianta z betonu a oceli. Zvýšené náklady budou zčásti kryty nejrůznějšími fondy v dřevařské a pilařské branži. Ochranu proti požáru bude zajišťovat speciální kropicí systém, který bude mít k dispozici vlastní rezervoár vody. Dřevěné elementy stavby jsou izolovány třívrstvým systémem tak, aby se v případě požáru oheň nemohl šířit. Budova bude postavena na betonovém základě, kde se bude nacházet betonové jádro pro výtah a schodiště.

Návrhem stavby se zabývala projekční kancelář Acton Ostry Architects z Vancouvru ve spolupráci s rakouským architektem Hermannem Kaufmannem, který je autorem projektu dřevěné stavby Life Cycle Tower (LCT One) v Dornbirnu na západě Rakouska.

Plánovaná výšková stavba v Britské Kolumbii bude na krátkou dobu také nejvyšší stavbou světa, ale brzy jí tuto výsadu odebere dřevěná stavba „HoHo“, která se staví na okraji Vídně a v roce 2017 bude její realizace dokončena. Tato dřevěná stavba bude vysoká 84 m, bude v ní 24 podlaží a stane se nejvyšší dřevěnou stavbou na světě.

Zdroj: www.ubc.ca

UBC TWB2

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina