archív aktualít rok 2015

SAPELI nabírá dech a vrací se do zisku

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Sapeli smallSpolečnost SAPELI, přední tuzemský výrobce dveří, chce letos utržit 680 mil. Kč se ziskem 20 mil. Kč. To by bylo na tržbách o 60 mil. Kč a na zisku o 5 mil. Kč víc než loni. Informaci zveřejnily Hospodářské noviny.

Předloňský rok pro Sapeli skončil v červených číslech, ztrátou 30 mil. Kč, a to navzdory dobře rozběhnutým prodejům a obratu přes 780 mil. Kč. Firma podle HN vyráběla dveře na dluh, nedostala zaplaceno, pohledávky narůstaly. Firma byla nucena přistoupit k celé řadě opatření. Zrušili vícesměnný provoz a snížili obrat, aby mohli zvýšit efektivitu a zisk. V důsledku těchto změn jim sice obrat loni klesl o 160 mil. Kč, zisk ale vzrostl na 15 mil. Kč. Společnost se začala více zaměřovat na střední a vyšší segment dveří, které prodají dráž.

Spolu se změnami a restrukturalizací přišla i podniková „dieta“. HN uvádí, že Sapeli propustilo 50 zaměstnanců a teď dokončuje i další velký krok ke štíhlejší firmě. Původní tři stovky prodejních míst, kde ještě v roce 2013 Sapeli svoje dveře prodávalo, firma loni výrazně zredukovala a do letošního roku vstoupila s distribuční sítí rozdělenou na partnerské Sapeli pointy a větší Sapeli centra. Dohromady jich je v Česku zhruba 60.

„Sapeli centra jsou naše showroomy, tvoří páteřní síť několika obchodů ve velkých městech. Jsou v nich jen naše značkové dveře a kromě toho, že zákazníkům nabídnou nejlepší servis, poslouží i jako zázemí pro architekty a designery. K tomu máme asi padesátku partnerských Sapeli pointů, ty jsou menší a mohou prodávat i jiné značky,“ vysvětluje v rozhovoru pro HN ředitel jihlavské firmy Václav Bradáč. Do nové prodejní sítě firma investovala zhruba 15 mil. Kč.

Letos se Sapeli chce soustředit i na posilování dalších trhů, zejména na Slovensku, v Rakousku, Německu, Estonsku a Litvě.

V Sapeli dlouhodobě pracují na projektu, kterému Bradáč říká hromadná výroba jednokusové zakázky. „Protože všechno je zakázková práce, potřebujeme i jediný kus do výroby zařadit tak plynule, jako by to bylo v rámci série,“ vysvětluje. „Máme na to unikátní systém, automaticky propojuje zakázky objednané v prodejnách s přípravou polotovarů a výrobou, všechno jedním kliknutím. V tom máme náskok i nad zahraniční konkurencí,“ dodává.

Ročně v Sapeli investují několik milionů korun do výzkumu a vývoje, jde hlavně o inovace pro speciály, jako jsou protipožární nebo zvukotěsné dveře. Celkově letos podnik chystá investice ve výši 40 milionů, na restrukturalizaci Sapeli vynaložilo zhruba 25 milionů Kč.

Zdroj: HN

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina