archív aktualít rok 2015

AČN kritizuje návrh na regulaci pracovních agentur

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

MSP14Asociace českých nábytkářů (AČN) se ztotožňuje se stanoviskem Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), která návrh regulace pracovních agentur kritizuje. Podle AČN se jedná o jednoznačně špatný a kontraproduktivní návrh, jehož výsledkem by bylo omezení podnikání a volného trhu.

AČN nejvíce kritizuje návrh „kvóty pro odběratele agenturních zaměstnanců na jejich počet“. Podle přesvědčení AČN se jedná o návrh, který může vést k úbytku pracovních míst v České republice. Uvedení návrhu v platnost by znamenalo snížení ekonomického potenciálu naší země a poklesu HDP České republiky. Na rozdíl od některých jiných zaměstnavatelských svazů se AČN nedomnívá, že by takováto omezení vedla k výraznějšímu zvýšení práce na černo, ale došlo by k rušení pracovních míst. Toto rušení pracovních míst by se týkalo jak agenturních tak kmenových pracovníků.

AČN kritizuje i návrh „zákazu řetězení pracovních smluv u agenturních zaměstnanců“ nebo zavádění poplatků a kaucí, které návrh obsahuje. AČN podotýká, že veškeré finanční zatížení pracovních agentur dalšími poplatky se negativně promítlo v ceně, za kterou agentury na trhu práce své služby nabízí. To v konečném důsledku může přinést pokles mezd agenturních zaměstnanců.

AČN sdružuje několik členských firem, které agenturní zaměstnance využívají. Jedná se většinou o větší společnosti nebo společnosti středně velké, co do velikosti na horní hranici parametrů vymezující středně velké firmy. Český nábytkářský průmysl zaznamenal v loňském roce vynikající výsledky. Produkce nábytku se v Čechách zvedla z necelých 37 miliard Kč v roce 2013 na necelých 40 miliard Kč v loňském roce. Český nábytek se daří úspěšně exportovat a exportní výkonnost českého nábytkářského průmyslu dosáhla v roce 2014 téměř 20 %. Nábytku se z Čech vyvezlo za více než 21 miliard Kč.

V potřebě zaměstnávat agenturní zaměstnance se zrcadlí i problémy spojené s českým odborným školstvím. Vzhledem k dlouholeté bezkoncepční politice státu v oblasti vzdělávání, vzniká nedostatek kvalitních absolventů, použitelných v nábytkářském i jiném průmyslu. Těžko lze na obsluhu CNC stroje za několik milionů využít absolventa humanitně zaměřené školy (filozofa, enviromentalistu nebo absolventa nějakého sociálně správního institutu…). Pak ve výrobě nezbývá nic jiného, než použít agenturní zaměstnance, i když se třeba jedná o cizí státní příslušníky. Penále a poškození dobrého jména společnosti za nesplnění dodávky je příliš vysoká cena.

Zdroj: AČN

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina