archív aktualít rok 2015

Poláčkovi kluci letos znovu ožijí během řezbářského sympozia

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Drevorezani2014Obyvatelé a návštěvníci Rychnova nad Kněžnou budou moci sledovat ve dnech od 10. do 12. června 2015 v areálu místního Kolovratského zámku práci 6 řezbářů, kteří během IV. ročníku zdejšího DŘEVOŘEZÁNÍ vdechnout život hrdinům Poláčkova románu Bylo nás pět. Po tři dny trvajícím řezbářském sympoziu akce vyvrcholí v sobotu 13. června již tradičním řemeslným trhem, doprovázeným bohatým kulturním programem.

Téma letošního již IV. ročníku řezbářského sympozia se zrodilo záměrně k poctě spisovatele Karla Poláčka, ke kterému se jeho rodné město hrdě hlásí i 70 let po jeho předčasném skonu. „Pokud chcete vidět, kolik zručnosti a umu je potřeba, než se dřevěný hranol promění v ‚živou‘ postavu Petra Bajzy, Antonína Bejvala, Čeňka Jirsáka, Edy Kemlinka nebo Pepka (Josefa) Zilvara, určitě si nenechte ujít tuto mimořádnou příležitost,“ obrací se na širokou veřejnost jednatelka pořádají společnosti KULTURA RK PhDr. Marie Otavová s tím, že každý z návštěvníků, jež od středy do pátku na sympózium zavítají, bude moci „ocenit“ jednoho z řezbářů, který jej nejvíce zaujme, svým hlasem. „V sobotu 13. června v 10:00 hodin se pak v rámci hlavního programu DŘEVOŘEZÁNÍ všichni dozvíme, kdo z řezbářů si počínal při ztvárnění postav nejlépe,“ pokračuje jednatelka, podle níž celý projekt vzniká za podpory Ministerstva kultury ČR, Královéhradeckého kraje a novým vlastníkem kompozice s 90 cm vysokými postavami, vytvořenými na sympóziu, se stane město Rychnov nad Kněžnou.

Vyvrcholením akce, a to nejen pro milovníky historie či uměleckých řemesel, ale i dobré zábavy, bude sobota 13. června, kdy pořadatelé chystají pro návštěvníky na Kolovratském zámku tradiční kostýmované prohlídky zámeckých interiérů a především pak setkání se zástupci nejrůznějších dřevozpracujících řemesel. „Vedle řezbářů se zde představí také sochaři, betlémáři, výrobci hraček a loutek, intarzisté, dýmkaři, soustružníci dřeva či výrobci šperků, hudebních nástrojů a další řemeslníci, jejichž snahou bude přesvědčit každého z příchozích, že ze dřeva se dá vyrobit prakticky cokoliv,“ slibuje PhDr. Otavová a dodává, že případní zájemci z řad řemeslníků (účastníků řemeslného trhu) mohou získat podrobnější informace přímo u ní na telefonu 773 456 244 nebo na e-mailové adrese marie.otavova@rychnov-city.cz a zájemci z řad diváků na www.kulturark.cz.

Foto: Z loňského ročníku DŘEVOŘEZÁNÍ (foto Kultura RK, s.r.o.)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina