archív aktualít rok 2015

Dřevorubec junior letos již pojedenácté

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Drevorubec junior 2015V polovině příštího týdne 29.–30. 4. 2015 proběhne v areálu Střední lesnické školy a Středního odborného učiliště Křivoklát – Písky v pořadí již 11. ročník mezinárodní prestižní soutěže žáků lesnických škol v dřevorubeckých disciplínách – Dřevorubec junior 2015.

Tentokrát v srdci křivoklátských hvozdů své dovednosti poměří soutěžící z lesnických škol nejen z celé České republiky a z tradičně zúčastněných zemí, jako je Slovensko, Polsko, Srbsko a Bulharsko, ale poprvé také mladí lesníci ze sousedního Rakouska.

Soutěž, pořádaná podle mezinárodních pravidel pod záštitou ministra školství PhDr. Marcela Chládka, MBA a ministra zemědělství Ing. Mariana Jurečky, je podle ředitele pořádající školy Ing. Vratislava Dlohoše předkolem mistrovství České republiky v práci s motorovou pilou dospělých. Je určena žákům druhých a třetích ročníků lesnických škol a učilišť ve věku do 19 let a bude probíhat ve dvou kategoriích (jednotlivci a soutěžní družstva). Její aktéři se utkají v několika technických disciplínách, jako je výměna řetězu, kombinovaný řez, přesný řez, odvětvování a kácení stromů na přesnost. „Nejtěžší disciplínou je zcela určitě kácení a proto má také největší bodové hodnocení. Obecně platí, že ten, kdo v ní uspěje mezi nejlepšími, má pak často velkou šanci na dobré umístění i v celé soutěži,“ zve na akci za pořadatelský tým ředitel školy a dodává, že vedle povinných disciplín se soutěžící budou moci přihlásit i do několika doprovodných soutěží jako např. hod sekyrou, práce s vyvážecí soupravou, řezání pilou břichatkou a přesný sek.

První den se soutěž bude konat od 9:00 do 17:00 a druhý den od 9:00 do 13:00, kdy proběhne slavnostní vyhlášení výsledků. „Součástí programu druhého soutěžního dne bude také ukázka práce s historickými pilami,“ slibuje Ing. Dlohoš s tím, že bližší informace o soutěži lze nalézt také na internetových stránkách školy www.sls-krivoklat.cz.

Foto: archiv SLŠ a SOU Křivoklát – Písky

Drevorubec junior 2015 plak

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina