archív aktualít rok 2015

V Hradci Králové vyrobili mladí truhláři květinové stolky pro seniory

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

SUSO Hradec 1mTřetí postupové kolo 19. ročníku Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO je minulostí. Konalo se 27. a 28. března 2015 v Hradci Králové v Kongresovém centru ALDIS při výstavě Stavba a zahrada za podpory Královéhradeckého kraje. Své síly zde poměřilo celkem 46 řemeslníků z 19 škol, a to 15 družstev truhlářů a 8 týmů zedníků.

Za obor truhlář dosáhli nejlepších výsledků Matěj Venzhöfer a Václav Neubauer z VOŠ OA SOUT Chotěboř, druhými poustupujícími jsou Filip Hruška a Lukáš Vykydal z Masarykovy střední školy Letovice. Na třetí nepostupové pozici, tedy v roli prvních náhradníků, se umístili Vojtěch Heržy a Jaroslav Dokoupil ze SŠ polytechnické v Olomouci.

„Skoro 20 let se snažíme naším projektem upozornit na alarmující stav absolventů řemeslných oborů. Je třeba si začít odpovídat na otázky typu, kdo bude v budoucnu vlastně umět řemeslo?“ uvádí David Surmaj ze společnosti ABF, organizátora soutěže. „Heslem pro letošní ročník je motto ‚Wanted‘, které má symbolizovat stálý nedostatek řemeslníků. Naši studenti však ukázali, že je jim řemeslo opravdu blízké a odvážně se zhostili těžkých úkolů. Například práce s dlabačkou či obsluha širokopásových brusek společnosti HOUFEK jim šla od ruky,“ dodává. Společnost MAFELL zase prověřila zručnost mladých truhlářů v řezání s kotoučovou a přímočarou kmitací pilou při výrobě stojanů na víno.

Stejně jako v každém tak i v tomto kole putovaly výrobky soutěžících na dobročinné účely. „Exteriérové stolky na květiny, které v tomto postupovém kole vyrobili truhláři, putují do Domova u Biřičky, kde budou dělat radost seniorům,“ uzavírá David Surmaj královéhradecké klání.

Více informací a výsledky všech soutěžních kol naleznete na www.suso.cz.

SUSO Hradec 2

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina