archív aktualít rok 2014

Nová zelená úsporám: výzva prodloužena do konce roku

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Logo Nova zelena usporamMinisterstvo životního prostředí prodlužuje termín podání žádostí do programu Nová zelená úsporám do konce letošního roku, tj. do 31. 12. 2014 do 12:00 hodin. Rozhodnutí prodloužit termín padlo na základě průzkumu mezi odbornou veřejností.

Státní fond životního prostředí jen ve 42. týdnu přijal 264 žádostí za 53 milionů Kč. V programu bylo k 20. 10. registrováno 2762 žádostí s požadovanou alokací 534 mil. korun. Zbývající prostředky z aktuální alokace 1,9 mld. Kč budou převedeny do příštího roku. Ministerstvo životního prostředí aktuálně vyjednává s MMR na rozšíření programu také o bytové domy. „Naším cílem je vytvoření stabilního a dlouhodobého programu na podporu energeticky úsporného bydlení. Počítáme tak s další výzvou v průběhu příštího roku,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Program Nová zelená úsporám se zaměřuje zejména na zateplování rodinných domů, výměnu oken a dveří, výstavbu pasivních domů a výměnu starých neekologických kotlů za nové úsporné kotle na biomasu, plyn, tepelná čerpadla a instalaci solárních panelů.

Majitelé rodinných domů mohou získat až 55% podporu na zateplení rodinného domu. Na nové ekologické zdroje mohou dostat dokonce 75% dotaci. Čím víc způsobů úspory energií žadatel provede, tím vyšší podporu získá. Zároveň může dosáhnout i na jednorázový finanční bonus, a to kombinací vybraných opatření. Nově lze získat také příspěvek na pořízení solárních systémů pro rodinné domy. Finance získají opatření, která byla zahájena po 1. 1. 2013.

Státní fond životního prostředí ČR komunikuje e-mailem

Ve snaze zjednodušit administraci žádostí podaných v programu Nová zelená úsporám budou nyní žadatelé o nedostatcích v žádostech přednostně informováni prostřednictvím e-mailu. Výzvy k odstranění nedostatků v žádostech tak již fond žadatelům nebude posílat poštou doporučeně do vlastních rukou. Cílem tohoto kroku je urychlit zpracování žádosti, ale hlavně odstranit pro žadatele mnohdy nepříjemné vyzvedávání doporučeného dopisu na poště.

V případě, že je žadatel vlastníkem datové schránky, bude mu fond výzvy a další korespondenci i nadále zasílat prostřednictvím datové schránky.

Veškeré informace najdete na webových stránkách www.novazelenausporam.cz, dotazy můžete řešit přes bezplatnou Zelenou linku 800 260 500 v po až pá 7:30–16:00 nebo e-mailem na: info@sfzp.cz.

Zdroj: MŽP

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina