archív aktualít rok 2014

V dřevácích vykročili do třetí desítky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Volary2014 1Volarské slavnosti dřeva mají za sebou již 21. ročník. Uskutečnily se během uplynulého víkendu ve dnech 23. a 24. srpna. Podle účastníků se i letošní ročník vydařil, i když počasí tentokrát bylo hodně proměnlivé. Vystřídalo se slunečno, zataženo i deštivo, teplo i chladno, a tak loňské krátké rukávy vystřídala saka, bundy a mikiny.

Slavnosti v sobotu dopoledne tradičně zahájila starostka Volar Martina Pospíšilová s hosty Těžkým Pokondrem, tedy s pěveckým duem Miloš Pokorný a Roman Ondráček, kterým přenechala i hlavní úkol zahajovacího ceremoniálu – přeříznutí dřevěného polena pilou břichatkou.

Slavnostního zahájení se zúčastnil také senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa nebo Robert Gegenmuller, místostarosta bavorského města Helmbrechts, na jehož území byl v roce 1944 zřízen koncentrační tábor pro ženy a 13. dubna 1945 odtud vyšel pochod smrti, který skončil ve Volarech. Při cestě dlouhé zhruba 250 km zemřelo asi 200 žen.

Volary2014 2Odpoledne byl hlavním bodem programu tradiční souboj ve čtyřech dřevařských disciplínách – řezání kmene pilou břichatkou, přenášení pagody z polen, srážení kuželek a šplh na čtyřmetrový odkorněný kmen, za účasti tří partnerských měst z Německa a Rakouska. V napínavém souboji nakonec vše nejlépe zvládli domácí, kterým se tak splnilo loňské přání a potřetí za sebou zdvihli nad hlavy hlavní cenu – jeden metr dlouhý a 25 kg vážící dřevák. Ten by tak podle nepsaných pravidel měl natrvalo zůstat ve Volarech a pro další ročníky by měl být vyroben nový. V minulosti se tak stalo zatím jen jednou, kdy si „putovní dřevák“ natrvalo odnesli borci z nedalekého Waldkirchenu.

Volary2014 3Nedělní zamračené počasí ani krátká dešťová přeháňka neodradila 191 účastníků vydat se na tradiční pochod v dřevácích a vykročit tak vstříc třetí desítce. Rekord sice ani tentokrát nepadl, účastníkům to ale naštěstí na dobré náladě nic neubralo. Nejmladšímu z nich bylo pět měsíců. Nejoriginálnější byl manželský pár, který (jako) přijel z Egypta do zdejších hotelových lázní a od vlaku jej doprovodil a zavazadla dovezl hotelový sluha.

Zdroj: Prachatickonews.cz

Foto: Ladislav Beran

Volary2014 4

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina