archív aktualít rok 2014

Stáže jsou šancí vychovat si budoucí zaměstnance

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Staze 1Již více jak 3000 tuzemských firem se zapojilo do projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ a vyzkoušelo si tak, co jim může zapojení stážisty přinést. Zkušenosti jsou pozitivní, neboť vedle příležitosti otestovat si potenciálního zaměstnance vyzdvihují firmy i to, že získaly nový pohled na svou činnost. A také samotný společenský přínos systému stáží.

Mnozí personalisté zcela určitě řeší dilema zda přijmout uchazeče se zajímavým vzděláním a dobrými nápady, ale bez dostatečné praxe v oboru. Časové i finanční náklady na zapracování nemusí být zrovna malé, a tak často nakonec padne volba na uchazeče možná méně vhodného, ale již s praktickými zkušenostmi. Dobrou cestou z této situace tak mohla být sázka na projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, realizovaný Fondem dalšího vzdělávání (FDV) při Ministertvu práce a sociálních věcí, který od svého spuštění v červnu 2012 přináší zajímavé výsledky. „V rámci našeho projektu přijalo stážisty 3200 firem a jejich ohlasy jsou velmi dobré. Pochvalují si především to, že si mohli případného budoucího zaměstnance otestovat v praxi, což jako velmi přínosné označila polovina poskytovatelů stáží,“ uvádí hlavní manažerka projektu Kateřina Šímová. Třetina firem také považuje zapojení do projektu za společensky prospěšné, neboť pomohly nezaměstnaným, čerstvým absolventům nebo lidem na rodičovské dovolené získat praktické zkušenosti z oboru a zlepšit tak jejich šance na trhu práce.

Druhou oblastí, kterou firmy vyzdvihují, je vliv stážisty na pracovní kolektiv a příležitost zdokonalit interní vzdělávací procesy. A to bez ohledu na to, zda spolupráce pokračovala i po skončení stáže. „Asi největším přínosem byl nový pohled na vnitrofiremní postupy od člověka bez provozní slepoty,“ uvádí například Martin Koutný ze zlínské IT firmy. „Z ohlasů víme, že příchod stážisty často motivoval i další zaměstnance k větším výkonům. A díky tomu, že stážistu musel po celou dobu odborně vést mentor, měly firmy také příležitost v praxi vyzkoušet zaškolování juniornějších zaměstnanců a předávání zkušeností,“ doplňuje Kateřina Šímová a dodává, že nejvíce se do projektu zapojovaly firmy z Prahy a z moravských krajů. Převažovaly pak společnosti s ručením omezeným, kterých byly tři čtvrtiny, desetinu poskytovatelů tvořily akciové společnosti, zbytek pak například živnostníci, neziskové nebo příspěvkové organizace.

Od 1. srpna 2014 bude na tento projekt navazovat nový, nazvaný „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí 2, který se zaměří na dlouhodobě nezaměstnané a lidi nad 50 let a z pohledu firem pak mimo jiné na rozvoj kapacit mentorů.

Bližší informace o projektu a průběhu stáží lze nalést ZDE.

Zdroj: tisková zpráva FDV

Ilustrační foto

Staze graf

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina