archív aktualít rok 2014

Polský export dřevěných oken trhá rekordy

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Polska okna mV I. čtvrtletí 2014 se hrubý domácí produkt (HDP) Polska ve srovnání se stejným obdobím minulého roku zvýšil o 3,5 % a byl to největší růst od I. čtvrtletí roku 2012. Hlavní statistický úřad (GUS) ve Varšavě potvrzuje, že hospodářství nejen zrychluje, ale – což je důležitější – významným způsobem se zlepšují výsledky jednotlivých sektorů.

Momentální situace odvětví stavebnictví

V období leden – duben 2014 byla stavebně-montážní výroba o 10,5 % vyšší než ve stejném období loňského roku. Polské stavebnictví se po několika měsících recese začíná vracet na růstovou cestu.

Posle posledních dat GUS týkajících se dubna tohoto roku byla stavebně-montážní výroba (ve stálých cenách) o 12,2 % vyšší než v dubnu roku 2013 a o 3,2 % vyšší ve srovnání s březnem tohoto roku.

Růst realizovaných stavebních prací byl zaznamenán ve všech odvětvích stavebnictví jak ve srovnání s dubnem 2013, tak ve srovnání s březnem roku 2014. Vzhledem k výsledkům z dubna loňského roku byl tento růst u subjektů zabývajících se hlavně odbornými stavbami – 16,8 %, u subjektů zaměřených na výstavbu inženýrských pozemních i vodních staveb – 14,5 %, u subjektů, jejichž základní činností je výstavba budov – 7,5 %. Ve srovnání s březnem tohoto roku v jednotkách, jejichž základním druhem činností jsou práce spojené s výstavbou inženýrských pozemních i vodních staveb se výroba zvýšila o 9,3 %, u podniků zabývajících se především výstavbou budov o 0,5 % a u těch, které provádí speciální stavební práce o 0,3 %.

Za povšimnutí stojí také to, že poprvé za několik měsíců se v I. čtvrtletí 2014 zvýšila přidaná hodnota ve stavebnictví (+4,2 %).

Situace v odvětví výroby oken a dveří

Polsky export 1Polský export oken a dveří se během uplynulých 10 let zvýšil 4krát. V roce 2004, kdy Polsko přistoupilo k Evropské unii, se z výrobků zdejších podniků prodávalo v zahraničí za 300 mil. euro a v loňském roce to bylo již 1,15 mld. euro. Podle nejnovějších údajů GUS pouze v roce 2013 se hodnota exportu polských oken a dveří zvýšila o bezmála 11 % ve srovnání s rokem 2012. Růst exportu během loňského roku byl zaznamenán ve všech produktových kategoriích (plast, dřevo, hliník, železo nebo ocel), je však třeba zdůraznit, že nejvíce (až 21,35 %) získali výrobci dřevěných výrobků. Když se na údaje GUS podíváme podrobněji, všimneme si, že tento růst je hlavně zásluhou rostoucího exportu dřevěných oken (29,5 %) a přitom hodnota exportu dřevěných dveří byla pouze symbolická – jen 0,62 %. Neumenšuje to skutečnost, že díky tomu dřevěná okna a dveře měly největší podíl na polském exportu a odsunují po dlouhé době z prvenství výrobu z plastu. Za povšimnutí stojí kromě toho 17,17% růst hodnoty v zahraničí prodaných hliníkových výrobků.

Polsky export 2Joanna Florczak-Czujwid, analytik ASM-Market Research and Analysis Centre upozorňuje také na skutečnost, že se jedná prozatím o předběžné údaje GUS. Ze zkušenosti uplynulých let vyplývá, že konečné údaje jsou obyčejně o několik procent vyšší, proto je možné, že se hodnota polského exportu v roce 2013 uzavře na částce 1,2 mld. euro

Zdroj: ASM-Market Research and Analysis Centre

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina