archív aktualít rok 2014

Žamberské Svátky dřeva se dřevem v kuchyni se vydařily

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zamberk SD 1mO minulém víkendu (13. – 15. 6. 2014) proběhl ve východočeském Žamberku v pořadí 14. ročník Svátků dřeva. Akce se tradičně uskutečnila pod „taktovkou“ místního Městského muzea v úzké spolupráci se Střední školou obchodu, řemesel a služeb a za podpory několika sponzorů v čele s generálním partnerem společností DŘEVOMATERIÁL, která akci podpořila již potřinácté za sebou.

Třídenní program Svátků dřeva, který organizátoři každoročně věnují jiné dřevozpracující profesi, se ve své většině odvíjel v areálu žamberského zámku, kde sídlí spolupořádající SŠOŘS. V letošním ročníku se pořadatelé zaměřili na dřevo v kuchyni, která je od nepaměti centrem všech domácností.

„To, jak která kuchyně dnes vypadá, si často necháváme navrhovat ve studiích a její podobu většinou určuje žena. Ta ji pak dále upravuje pro svoji potřebu, vybírá různé doplňky a náčiní pro vaření, z něhož např. vařečky, kvedlačky, louskáčky na ořechy, zeleninová či masová prkénka a další si mnozí ani dnes nedovedeme představit jiné, než dřevěné,“ říká ředitelka muzea Mgr. Lucie Raliková k tématu letošního ročníku.

Mezi čtyřiačtyřiceti účastníky řemeslného trhu se prezentovalo několik výrobců těchto doplňků a náčiní. Mezi nimi i další ze sponzorů – výrobní družstvo Dřevotvar Jablonné nad Orlicí, dále umělecký řezbář František Havlík z Heřmanova Městce (řezbou zdobené lžíce, vařečky, kvedlačky, servírovací prkénka apod.), Veronika Dostálová z Prostějova, Petr Novotný z Čebína (dřevěné formy na máslo, perník a jiné pečivo a cukroví), Jaroslav Beránek ze Žďáru nad Sázavou (dřevěné sudy a soudky) či výrobce a restaurátor starého selského nábytku Fajt s.r.o. Jablonné nad Orlicí.

Do odborného programu se spolu s dalšími řemeslníky zapojili také žáci spolupořádající školy. A to nejen budoucí truhláři vedeni učitelem odborných předmětů Ing. Stanislavem Cukorem a prezentující zde sérii výrobků na dané téma, ale také jejich kolegové z oboru kuchař s ukázkou flambování palačinek, ozdobného vyřezávání do ovoce, modelování mandlového těsta či ukázkami prostřeného stolu.

Foto: Ing. Stanislav Cukor

Zamberk SD 2

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina