archív aktualít rok 2014

V Rychnově i letos rádi přivítají každého, komu učarovalo dřevo

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Drevorezani marionety mV areálu Kolowratského zámku v Rychnově nad Kněžnou proběhne v sobotu 14. června 2014 v pořadí III. ročník Rychnovského dřevořezání. Této akci bude předcházet ve dnech 11.–13. června řezbářské symposium, jehož hlavním tématem je marioneta.

V rámci sobotního dřevořezání (14. 6. 2014) se uskuteční také veletrh dřevozpracujících řemesel, který bude probíhat na I. nádvoří zámku od 14 do 20 hodin. Akce je podle PhDr. Marie Otavové, jednatelky pořádající společnosti Kultura RK, určena všem, kterým učarovalo dřevo a kteří s ním také pracují. Má za cíl ukázat nekonečně bohatou škálu jeho uplatnění a nabízí možnost prezentovat řemeslnické práce z oboru zpracování dřeva včetně ukázek jeho opracování přímo před návštěvníky.

„Na řezbářském sympoziu, které mu bude předcházet, se letos zaměříme na vytvoření dvanácti marionet o velikosti 60 cm, které bude vytvářet šestice řezbářů podle předlohy. Touto předlohou se stanou již existující marionety ze sbírkových fondů Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, se kterými v minulosti hrával proslulý loutkář Matěj Kopecký,“ pochlubila se PhDr. Otavová s tím, že zhotovené marionety se stanou majetkem kolovratského zámku, který je posléze věnuje zdejšímu Domu dětí a mládeže pro nově vznikající loutkové divadlo.

Představením těchto loutek veřejnosti pak bude zahájen odpolední program vlastního dřevořezání, při kterém návštěvníci budou moci nahlédnou „pod pokličku“ třem desítkám provozovatelů nejrůznějších dřevozpracujících řemesel, kteří zde budou prezentovat rozmanité spektrum svých výrobků (řezbáři, sochaři, betlémáři, výrobci hraček a loutek, intarzisté, dýmkaři, soustružníci dřeva či výrobci šperků, hudebních nástrojů apod.).

„Se stěžejními pracemi těchto řemeslníků se zájemci, stejně jako v předešlých dvou ročnících, budou moci seznámit přímo v zámeckých komnatách v rámci celodenních kostýmovaných prohlídek,“ slibuje PhDr. Otavová a z dalšího programu zmiňuje např. povídání o loutkách s uměleckým řezbářem Jiřím Barešem z králové-hradeckého divadla Drak, šermířské vystoupení a gotické tance skupiny Perštejni, ukázky lukostřelby, výstavu dobových zbraní apod.

Zájemci z řad řemeslníků mohou získat podrobnější informace přímo u PhDr. Otavové na telefonu 773 456 244 nebo na e-mailové adrese marie.otavova@rychnov-city.cz a zájemci z řad diváků na www.kulturark.cz nebo na připojeném letáku.

Foto: archiv Kultura RK, s.r.o.

Drevorezani program

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina