archív aktualít rok 2014

Dřevostavbám k osmnáctinám poblahopřál i obchodní rada Velvyslanectví Rakouska

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Drevostavby Volyne14 1mV předvelikonočním týdnu (16. a 17. 4. 2014) se uskutečnil na půdě Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy ve Volyni v pořadí již 18. ročník mezinárodního odborného semináře Dřevostavby, pořádaný ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). Proběhl pod záštitou Ministerstva životního prostředí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva průmyslu a obchodu a hejtmana Jihočeského kraje.

Drevostavby Volyne14 3mSeminář letos absolvovalo celkem 628 účastníků, z toho 509 mimo školu. Tradičně perfektně připravení pořadatelé jim „naservírovali“ 39 přednášejících z osmi zemí a dvou kontinentů a všeobecně zajímavý odborný program doplnilo stejně jako loni 62 prezentujících se firem zaměřených jak na realizaci dřevostaveb tak zejména na dodávky materiálů a technologií pro jejich výrobce. O přetrvávajícím velkém zájmu o tuto akci pak svědčí i 350 prodaných sborníků s odbornými přednáškami, které odstartovaly bezprostředně po úvodním přivítání účastníků (ředitelem školy RNDr. Jiřím Homolkou a starostou města Ing. Václavem Valhodou) krátkým vystoupením Prof. Dr. Wolfganga Dornera, Ph.D., ředitele Technologie Campusu Freyung Technické vysoké školy v německém Deggendorfu, s níž VOŠ a SPŠ Volyně připravuje společný přeshraniční projekt zaměřený na využití obnovitelných zdrojů a šetrného zacházení se zdroji energií pro oblast stavebnictví a zpracování dřeva.

Vlastní odborný program semináře byl i tentokrát doslova nabitý nejen novými informacemi určenými hlavně pro projektanty a realizátory dřevostaveb, ale na své si mohli přijít i přítomní architekti. A to zejména při „přehlídce“ řady nevšedních velkých dřevostaveb zbudovaných nebo připravovaných v zahraničí, prezentovaných ústy evropských i mimoevropských odborníků jako např. Dipl. Ing. Hermanna Blumera ze Švýcarska, Ing. arch. Roberta Malczyka, MBA z Kanady, Prof. Unto Siikanena či jeho kolegy Arch. Mikko Viljakainena z Finska. V neposlední řadě pak nelze opomenout ani belgického architekta Jana Peeterse, jehož některé z navržených objektů jsou stavěné pomocí stavebního systému K-KONTROL tuzemské společnosti Czech Pan.

Drevostavby Volyne14 2mMezinárodní rozměr semináře pak organizátoři ještě umocnili přítomností obchodního rady Velvyslanectví Rakouska pana magistra Christiana Millera. Ten jim nejprve při tradičním odpoledním přípitku před zaplněným sálem „vyseknul“ obrovskou poklonu za to, jak velký kus práce se ji podařilo během osmnácti let pořádání semináře odvést a poté v krátkosti zhodnotil význam dřeva jako obnovitelné suroviny. A to nejen z pohledu rakouské ekonomiky, kde dřevozpracující průmysl hraje významnou roli, ale i celosvětově.

Podrobnější informace o průběhu 18. ročníku Dřevostaveb přineseme v reportáži v červnovém vydání Dřevařského magazínu.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina