archív aktualít rok 2014

Less & Forest je v konkurzu. Agrofert stáhl nabídku na jeho koupi

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

LESSAgrofert Holding stáhl svoji nabídku na koupi společnosti Nový Forest z Bohdanče, která je nástupnickou firmou zkrachovalé Less & Forest. Ta je nyní v konkurzu (od 22.4.2014). Firma dne 17.4. podala návrh na přeměnu reorganizace v konkurz.

Lesnicko-dřevařskou firmu podnikatele Jiřího Mičánka, která ještě v roce 2011 vykázala obrat 6,3 miliardy korun a stále zaměstnává okolo tří stovek lidí, chtěl v úpadku koupit Agrofert ministra financí Andreje Babiše. Ten ale svou nabídku ve výši 112 milionů korun, která byla závazná jen do konce loňského listopadu, stáhl. Podle výkonného ředitele Agrofertu Josefa Mráze byly hlavním důvodem spory mezi Mičánkem a státními Lesy ČR, které se již dvakrát odvolaly proti navrženému reorganizačnímu plánu.

„Odstupujeme od kupní smlouvy, protože kvůli odvolání a sporům mezi dlužníkem a věřitelem ani po tři čtvrtě roku k transakci nedošlo. Aktuální odvolání proti reorganizačnímu plánu může způsobit další několikaměsíční průtahy, které mají v případě společnosti v insolvenci fatální dopady na její hodnotu i provoz,“ řekl výkonný ředitel Agrofertu Josef Mráz.

„Agrofertu se nedivím, Lesy ČR se mohou díky nastavení systému odvolávat prakticky donekonečna, těm je to jedno. Komu to ale není jedno, je těch tři sta lidí, kteří ve firmě stále pracují,“ řekl Mičánek.

Společnost Less & Forest upadla do insolvence na podzim roku 2012 spolu s mateřskou firmou Less, a.s. a sesterskou Less & Timber. Podle znaleckého posudku za ní zůstaly pohledávky v celkové výši okolo 2,1 miliardy korun.

Zdroj: HN

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina