archív aktualít rok 2014

Je pro nás Rusko bezpečným trhem?

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Rusko vlajkaPro Česko je rozvíjející se ruský trh stále významnějším odbytištěm. Své aktivity tam realizuje i mnoho firem z našeho odvětví. Nyní ale v souvislosti s rusko-ukrajinskou krizí narůstají obavy, zda lze s Ruskem do budoucna počítat jako s bezpečným trhem.

Evropské politické špičky sice hovoří o zavedení sankcí vůči Rusku, avšak jedním dechem zároveň dodávají, že není v zájmu ani jedné strany, aby se konflikt dotkl vzájemného obchodu. Nejsilněji přitom zaznívají hlasy z Německa, které nyní musí lavírovat mezi dvěma lákavými cíli: proevropskou Ukrajinou a ruským trhem. Žádná velká evropská země není s Ruskem propojena tak silně jako Německo. Německé firmy nainvestovaly v Rusku už bezmála 20 miliard eur a loni tam vyvezly zboží v přepočtu skoro za bilion korun – jen o málo míň, než odpovídá příjmům celého českého rozpočtu.

Také Češi v Rusku stále více investují a rovněž vstupují do společných podniků. Vývoj objemu českého exportu do zemí Společenství nezávislých států v roce 2012 stoupl o 30 %, zatímco jinde v Evropě šlo jen o jednotky procent. Pro ČR je Rusko aktuálně pátým největším obchodním partnerem. Rusové jsou zároveň nejčastějšími zahraničními vlastníky místních firem. I to je signál, že současný konflikt patrně nepřekročí diplomatickou hranici, a že tedy s největší pravděpodobností není nutné podléhat panice.

Nelze však podceňovat skutečnost, že Rusko za případné sankce pohrozilo západu „odvetou“ v podobě znárodnění majetku zahraničních firem. Jako investoři musíme vnímat potenciální riziko, že pokud chceme obchodovat se zemí s nestabilním režimem, můžeme o své investice přijít.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina