archív aktualít rok 2014

Nejvyšší dodávky dříví za posledních 25 let

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Drevo zasoby sklad„Majitelé lesů mají zásobu dříví“, „Množství dříví jako v dobách kalamit“, „Nejvyšší dodávky dříví za posledních 25 let“ – to jsou titulky, které v tisku komentují aktuální situaci na rakouském trhu s kulatinou. S malými rozdíly platí totéž pro Bavorsko.

Neobvykle vysoká nabídka suroviny překvapila koncem února velkou část pilařských závodů a vedla částečně k zastavení příjmu dříví na sklady. Nejen však pouze z důvodů prostorových, protože pily nemají odpovídající kapacitu skladů, ale také z hlediska likvidity. Řada podniků není schopná v současné době uhradit finanční závazky spojené s nadstandardními dodávkami dříví.

Samozřejmě jsou v této situaci také regionální problémy různého charakteru. Vysoká nabídka kulatiny neplatí pro Bádensko-Württembersko, kde je hlášeno již delší dobu nedostatečné zásobování. V Bavorsku a částečně i v Bádensku- Württembersku vázne odvoz dříví z lesa z důvodu promáčené půdy.

Rozdílná situace je regionálně také z hlediska počasí. Zatímco si některé oblasti stěžují na nedostatek sněhu a vláhy, prožívají severní Korutany, východní a jižní Tyrolsko, Slovinsko a Chorvatsko extrémní přívaly sněhu, které způsobily enormní škody v porostech. V případě Slovinska se jedná o jednu z největších kalamit. Mohutné sněžení a námraza poškodily vice než 40 % slovinského lesa a objem kalamitního dříví (3,5 – 4 miliony m3) dosahuje výše roční těžby.

Ceny dříví

Ceny v I. kvartálu 2014 se pohybují na srovnatelné úrovni v Bavorsku,Bádensku-Württembersku i Rakousku. Podle Holzkurieru se dříví v těchto lokalitách obchoduje za 99 – 103 eur/m3.

S výhledem na situaci na trhu s dřívím v následujících měsících se objevují dva zcela rozdílné odhady vývoje. Část expertů se dívá na vývoj trhu s určitými obavami. Mírná zima a časný nástup těžby způsobily neobvyklý převis nabídky dříví, která bývá za normální situace obvyklá až v dubnu a květnu. Podle odborníků se však dá očekávat, že bude dříví již koncem II. kvartálu chybět. Takové odhady se týkají především Bavorska.

Druhá skupina odborníků očekává, že bude nabídka dříví přetrvávat, protože se již dlouho hovoří o nutnosti poklesu cen kulatiny a pokud se podaří ceny dříví opravdu snížit, budou majitelé lesů opět nuceni kompenzovat ztráty zvýšenou těžbou.

Ceny dříví nezaznamenaly od začátku roku 2014 žádné výrazné změny. Pouze u silného dříví nebo kvality Cx se ceny v únoru mírně zvýšily. Také ceny řeziva se drží na srovnatelné úrovni, pouze firma Binderholz oznámila záměr snížit ceny o 5 – 8 eur/m3. Nižší ceny budou platné již od 1. dubna, tato nabídka je však regionálně a časově omezená. Mírný pokles cen se očekává také u vedlejších pilařských produktů.

Dovoz z České republiky

V České republice je těžba stejně jako v Rakousku v plném proudu. Vývoz dříví do Rakouska dosahuje přibližně úrovně minulého roku. Zatím velkou otázkou jsou nevyjasněné restituce lesů (6 % celkové plochy), tyto porosty v současné době neobhospodařované. Politické rozhodnutí by ale v brzké době mělo tento problém dořešit. Ceny kulatiny z ČR dosáhly mírného poklesu, v průměru o 2 – 3 eura/m3.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina