archív aktualít rok 2013

Do českých koupelen zamíří retro nábytek ve stylu 50. let

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Koupelnovy1mNa konci září vyhlásil tuzemský výrobce koupelnového nábytku společnost Dřevojas s podporou Mendelovy univerzity v Brně a Univerzity J. E. Purkyně Ústí nad Labem a v souladu se Soutěžním řádem ČKA studentskou soutěž o nejlepší návrh koupelnového nábytku na téma: Koupelnový nábytek v moderním a nadčasovém retro stylu s využitím trendových materiálů.

Cílem soutěže bylo najít mezi studenty talentované a kreativní designéry a dát jim šanci získat zkušenosti a uplatnění v praxi.

Ze 62 přihlášených návrhů jich do finále postoupilo 8. Z nich pak odborná porota pod vedením Ing. arch. Kristiny Ullmannové vybrala tři nejlepší. Zvítězil projekt koupelnového nábytku v retrostylu 50. let, jehož autorem je Bc. Jakub Med z Fakulty architektury a urbanismu ČVUT v Praze. „50. létům vládnul rock’n’roll a jeho král Elvis Presley… Byla to temná doba české historie. Vládl zde tuhý komunismus, probíhaly politické čistky a zločiny proti lidskosti. Přes to všechno se i v 50. letech dají najít pozitivní věci. Např. československý design byl na velmi vysoké úrovni, což potvrdila legendární výstava EXPO 58 v Bruselu. Nábytek, průmyslový design, EXPO 58. Hledání krásy věcí v ošklivosti doby. Věci, které máme na chatě nebo babička v obýváku. To vše dohromady tvoří směs, na které je postaven koncept návrhu,“ říká Jakub Med v popisu svého konceptu.

Koupelnovy2mDruhé místo získal Bc. Patrik Křížek z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem s konceptem mini koupelny uzavřené v jednoduché bílé skříni s oblými hranami. Přesto, že návrh podle výroku hodnotitelů zcela nesplňuje zadání z hlediska požadovaného retro stylu a není přímo určen pro malé či střední koupelny v tradičním slova smyslu, přihlédla porota k jeho originalitě a celkové kvalitě.

Koupelnovy3mNa třetí pozici se umístila Tereza Spurná z VUT v Brně s projektem, pro jehož ztvárnění čerpala inspiraci v 50. a 60. letech minulého století. Koupelnové skříňky, které lze v interiéru použít jak v sestavách, tak i solitérně, navrhla s typickými zaoblenými tvary. Pro povrchovou úpravu zvolila výraznou žlutou „retro“ barvu a vysoký lesk. Pro zachování vizuální čistoty vyřešila dveře a zásuvky se skrytými úchyty. Spodní část sestavy zakončuje subtilní nerezový rám s nožkami, přesně kopírující půdorys skříní.

Vítězný návrh bude vyroben, nafocen a následně zákazníkům představen v katalogu Dřevojas pro rok 2014. Kromě toho na vítěze čeká finanční odměna ve výši 10 000 Kč, kontrakt na vytvoření designu dílčí nové produktové řady koupelnového nábytku a spolupráce na dalších návrzích v délce trvání 1 rok.

Druhý v pořadí získává finanční odměnu ve výši 3000 Kč a třetí 2000 Kč.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina