archív aktualít rok 2013

Dobrá zpráva i pro ČR: nálada německých spotřebitelů je nejvýš za šest let

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Nemecko nabytekNálada mezi německými spotřebiteli nadále roste a znovu překročila nové maximum od září 2007. Uvedl to výzkumný institut GfK. Růst nálady je dobrý pro největší evropskou ekonomiku i pro zbytek Evropy včetně Česka, pro které je Německo největším obchodním partnerem.

Zlepšování spotřebitelské důvěry totiž posiluje očekávání, že domácnosti budou více utrácet, a podpoří tak ekonomický růst země.

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, vzrostl na 7 bodů z červencové úrovně 6,8 bodu a 5,8 bodu před rokem. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že index stoupne na 6,9 bodu.

Kladná hodnota ukazatele signalizuje meziroční růst soukromé spotřeby. „Jakmile léto konečně dorazilo do Německa, nebyla to jen teplota, ale také nálada spotřebitelů, které tento měsíc rostly,“ uvedla GfK ve své tiskové zprávě a dodává: „Přetrvávající stabilní vyhlídky zaměstnanosti a mírná inflace jsou důvodem k optimismu, že ještě poroste.“ To posiluje i naděje vlády, že by výdaje německých domácností mohly vyrovnat slabší vývoz.

Němečtí spotřebitelé dávají obvykle přednost spoření. V červenci však byli ochotni utrácet, protože úrokové sazby, které jim nabízejí banky jsou nyní rekordně nízké, nižší než inflace. Ochota spotřebitelů utrácet byla v červenci nejvyšší za 18 měsíců. Průzkum rovněž ukázal, že velká část Němců se domnívá, že je nyní dobrý čas pro velké nákupy, jako nákupy domů, nebo pro renovaci domů.

Čtvrtý měsíc za sebou Němci také očekávají, že se v nejbližším roce zlepší jejich osobní finanční situace. Přispívá k tomu stabilní pracovní trh.

Německo je jedinou evropskou zemí, kde se míra nezaměstnanosti ve srovnání s obdobím před globální finanční krizí snížila, poznamenal GfK. Mzdy v zemi také rostou, což zvyšuje kupní sílu obyvatel.

Německo se v prvním čtvrtletí těsně vyhnulo recesi a jeho ekonomika mírně vzrostla, téměř výhradně díky výdajům spotřebitelů. Spotřebitelé by mohli být motorem ekonomického růstu i nadále díky dohodám o vysokém růstu mezd v průmyslových odvětvích.

Zdroje: iDNES.cz, GfK

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina