archív aktualít rok 2013

Firmy a školy se nyní mohou hlásit do pilotní fáze projektu Pospolu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Odborne vzdelavaniPřiblížení odborného vzdělávání praxi, lepší příprava učňů na zaměstnání v technických odvětvích a zlepšení komunikace mezi průmyslem a vzdělávacími institucemi – to jsou cíle nového projektu Pospolu, který realizuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) spolu s Národním ústavem pro vzdělávání (NÚV). Kooperující podniky a střední odborné školy se nyní mohou hlásit do veřejného výběrového řízení na testování modelů spolupráce, pilotní fáze projektu Pospolu, a získat finanční podporu.

Pilotní ověřování modelů spolupráce středních škol (SOU a SOŠ) a firem v projektu Pospolu bude probíhat od září 2013 do ledna 2015. Pilotáž bude zaměřena na technické obory a bude prováděna ve všech regionech ČR. Cílem této pilotní fáze je zjistit, jaké možnosti a limity má spolupráce škol a firem v rámci platné legislativy. Praktické zkušenosti ze spolupráce budou přeneseny do tzv. aplikovaných modelů spolupráce, které budou pro školy a firmy zdrojem inspirací a příkladů, jak mohou vzájemnou spolupráci realizovat. Po vyhodnocení spolupráce a ověření modelů mají být připraveny návrhy pro legislativní a další systémová opatření a úpravy pro realizaci spolupráce odborných škol a firem do budoucna.

„Doufáme, že tato pilotní část bude prvním z mnoha dalších kroků na cestě k prakticky zaměřenému vzdělávání v České republice. Nově navržený kooperativní model vzdělávání má šanci převzít na základě pilotní fáze projektu potřebné a osvědčené prvky ‚duálního vzdělávání‘. Cenné zkušenosti ze zahraničí a zmapování současných forem spolupráce škol a firem pomůže najít přirozená řešení. Pokud pilotní fáze odkryje objektivní překážky, bude snazší s těmito fakty a argumenty dosáhnout legislativních změn,“ vysvětluje viceprezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory Pavel Roman, který komoru zastupuje v příslušné pracovní skupině MŠMT.

Z výběrového řízení vzejde celkem 25 partnerství, na realizaci jednoho partnerství je vyhrazena částka cca 1,75 mil. Kč bez DPH. Do pilotáže se mohou přihlásit buď společně firma a škola, nebo pouze jeden z obou subjektů. Zbývající pak mají v zakázce roli smluvního partnera. Partnerství pro pilotáž může tvořit jedna škola a jedna firma, jedna škola a více firem, jedna firma a více škol nebo více škol a více firem. Povinnou formou spolupráce je v rámci pilotáže odborný výcvik či odborná praxe v reálném pracovním prostředí firmy. Odborný výcvik je požadován u většiny partnerství jako povinný způsob výuky žáků a je označen jako tzv. hlavní modul pilotáže.

Nabídky mohou zájemci podávat už jen do 8. srpna 2013. Výčet oborů, které lze zařadit do hlavního modulu pilotáže, stejně jako všechny další podrobné informace o projektu najdete ZDE.

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina