archív aktualít rok 2013

Svátky dřeva letos „zahrály“ na církevní notu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Svatky dreva2013 1Minulý pátek a po celý uplynulý víkend (21.–23. června) se ve východočeském Žamberku konal třináctý ročník Svátků dřeva. Tato dnes již tradiční akce, jejímž smyslem je předávání zkušeností v oblasti zpracování dřeva minulých generací současníkům i následovníkům, proběhla jako obvykle v režii místního Městského muzea a spolupracující Střední školy obchodu, řemesel a služeb (SŠ OŘS) Zámek.

Na jejím zdárném průběhu se stejně jako v minulých letech finančně podílela řada sponzorů, především pak generální partner akce společnost DŘEVOMATERIÁL, zaměřená na velkoobchod i maloprodej materiálů pro truhláře a kutily.

Svatky dreva2013 2Třídenní program Svátků dřeva byl jako každým rokem odstartován v pátek dopoledne úderem deváté hodiny v areálu SŠ OŘS na žamberském zámku a jeho přilehlých prostorách. Své expozice zde rozbalilo na pět desítek řemeslníků z mnoha oborů, především pak z oblasti nejrůznějších forem zpracování dřeva. Pojítkem mezi jednotlivými expozicemi se letos staly sochy světců, betlémy a andělé, neboť tento ročník pořadatelé zaměřili právě na sakrální tématiku. Při té příležitosti zde také byla poprvé veřejně představena dřevěná asi 120 cm vysoká socha sv. Václava z řezbářské dílny Břetislava Kafky z Červeného Kostelce. „Jde o repliku původní plastiky z hlavního oltáře v žamberské hřbitovní kapli sv. Vojtěcha, kterou kdosi před lety odcizil. Její zhotovení bylo složité, protože se dochovala jediná malá fotografie, a to pohled na oltář z dálky. Předlohou pro mistra řezbáře se tak musela stát i druhá z oltářních soch (sv. Vít), kterou nenechavec na oltáři ponechal, a kterou zde také můžete vidět. Po skončení Svátků dřeva se obě plastiky vrátí na své místo,“ sdělila nám ředitelka muzea Mgr. Lucie Raliková s tím, že svoji sakrální tvorbu přijeli do Žamberku ukázat také další umělečtí řezbáři a řezbářky z různých koutů republiky jako např. Petr Novotný z Čebína, Miloš Kohlíček z Prahy, Tomáš Zedník z Vyškova, Veronika Dostálová z Otaslavic na Prostějovsku či Vratislav Kolínský z Mnichova Hradiště. V rámci tradičního trhu řemesel se k nim přidala řada řezbářů a řemeslníků z Poorlicka, zaměřených na výrobu nejrůznějších dřevěných předmětů (hračky, plastiky, dřevěné šperky, soustružené mísy atd.). K nejobdivovanějším ze strany návštěvníků patřily mimo jiné např. netypické dřevěné radiopřijímače, CD přehrávače a dokonalé pohyblivé modely vojenské a stavební techniky (tanky, buldozery, obrněné vozy) řezbáře Mgr. Baghdasara Khanbekyana, rodáka z arménského Jerevanu, který dnes žije a působí v Týništi nad Orlicí.

Svatky dreva2013 4Součástí programu v následujících dvou dnech byla v Městském muzeu probíhající výstava dřevěných plastik řezbářky a výtvarnice Jarmily Haldové ze Sedloňova s názvem „Za pověstmi Českého ráje“, hudební festival „Fošna fest“ a další kulturní akce.

Krátkou reportáž z letošních Svátků dřeva najdete v zářiovém vydání DM.

(Foto: Ing. František Novák)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina