archív aktualít rok 2012

Pieta obetiam práce v lese „Večne im spievajú lesy“

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Lesnicky_cintorinAko každý rok pred Pamiatkou zosnulých sa v obnovenom areáli symbolického lesníckeho cintorína vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu uskutočnil pietny akt venovaný pamiatke obetí lesov. V tomto roku pribudlo ďalších desať tabuliek  s menami zosnulých.

Spolu už Symbolický lesnícky cintorín pripomína 304 ľudí, ktorí za uplynulých tridsať rokov zahynuli pri práci v lesoch na Slovensku. Tabuľky s menami boli umiestnené na kmeňoch stromov, teraz z nich urobili galériu na doskách. Na pietnom akte sa zúčastnil generálny riaditeľ LESY SR, š.p. Ing. Ctibor Határ, tryznu predniesol riaditeľ Lesníckeho skanzenu Ing. Boris Pekarovič.

Správcovia Lesníckeho skanzenu, v ktorom sa lesnícky cintorín nachádza, každoročne doplnia mená nahlásených obetí lesov. Väčšinou ide o staršie prípady, kedy si chcú kolegovia či rodinní príslušníci uctiť pamiatku zosnulého aj týmto spôsobom. Symbolický lesnícky cintorín vznikol v roku 2004 ako širšia súčasť Lesníckeho skanzenu. Ústredným miestom cintorína, ktorý využíva prirodzené lesné prostredie je machom porastené bralo, nachádzajúce sa v prítmí lesného interiéru. Na brale, cez ktoré preteká vodopád, je umiestený unikátny kovový kríž v tvare kmeňa stromu. Bralo nesie nápis „Večne im spievajú lesy…“.

Vo vstupnej časti sa nachádza zvonica, ktorej  bronzový zvon bol odliaty rukami majstra zvonolejára Viliama Nemkyho z blízkeho Hronca.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina