archív aktualít rok 2012

Nejvyšší dřevěná budova v Německu měří 25 metrů

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Nejvyssi_drevostavba1V prostorách bývalé americké letecké základny v Bad Aiblingu u Mnichova realizuje místní investor na asi 70 hektarovém pozemku město s nulovými energetickými požadavky. Koncepci energeticky efektivního města s místem pro bydlení, živnosti, kanceláře, turistiku a zdravotnické služby dlouhodobě podporuje Spolkové ministerstvo hospodářství a technologie.

Původní budovy vojenské základny jsou buď odstraňovány nebo modernizovány podle nejnovějších standardů. Současně jsou doplňovány novostavbami, které jsou realizovány inovativním systémem dřevěných konstrukcí. Dva nové objekty už v současnosti v areálu stojí. V prostředí plném zeleně vedle domů pro jednu a dvě rodiny (postaveny jsou ve standardu pasivních domů) tady vyrostly dvě vícepodlažní budovy, stavěné z konstrukcí na bázi dřeva. Tyto výškové dřevostavby nastavují ve věci komfortu bydlení, hospodárnosti a stavební fyziky v Německu nová měřítka. Již v roce 2010 byla na území v rámci pilotního projektu postavena ze dřeva čtyřpodlažní budova, v dubnu 2011 byl spuštěn další, ještě ambicióznější projekt: za podpory vědců z Technické univerzity v Mnichově, Vysoké školy v Rosenheimu a ift Rosenheim bylo započato s projektováním a výstavbou osmipodlažní budovy – s téměř 25 metry v současnosti nejvyššího domu na bázi dřeva v Německu.

Nejvyssi_drevostavba2Výstavba nové osmipodlažní budovy probíhala od dubna do září 2011. Celá nosná konstrukce budovy je dřevěná – zhotovená z prefabrikovaných panelů, pouze schodišťové jádro je z důvodů ochrany proti požáru provedeno z betonu. Také opláštění fasády je zhotoveno z velké části ze dřeva a místy doplněno omítnutými plochami. Dřevo je „přiznáno“ i v interiéru – ve vnitřním prostoru jsou částečně viditelné dřevěné stropy a stěny s cílem, aby mohl být vnímán základní stavební materiál. Díky vysokému stupni prefabrikace byla budova postavena ve velmi krátkém čase – vybudování osmi podlaží bylo možné v průběhu třech a půl týdnů.

Budovu zásobuje energií elektrárna na štěpky, která byla v areálu nově postavena. Spotřebou tepla k vytápění na úrovni pouhých 17,2 kWh/m2 a dosahuje budova téměř standard pasivního domu.

Zdroj: Fermacell

Nejvyssi_drevostavba3

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina