archív aktualít rok 2012

Česko-italská výstava židlí v Bystřici pod Hostýnem

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Vystava_zidli1Od soboty 5. května 2012 hostí zámek v Bystřici pod Hostýnem výstavu současného nábytkového designu s názvem Židle/Sedia 2012. Návštěvníci si mohou prohlédnout židle severoitalských výrobců sdružených v asociaci ASDI, která sídlí v San Giovanni al Natisone, partnerském městě Bystřice pod Hostýnem. Hostitelské město na výstavě reprezentují domácí výrobci TON, a. s., a Kovonax, s. r. o. Součástí slavnostního zahájení výstavy bylo znovuotevření stálé expozice z historie výroby firmy Thonet.

„Hlavním lákadlem italské části výstavy je určitě kopie velkého křesla pro papeže Benedikta XVI.,“ domnívá se vedoucí odboru vnějších vztahů bystřické radnice Barbora Janečková. Anabázi výroby speciálního křesla, na níž se podílely po výběrovém řízení dvě desítky členů sdružení ASDI, přibližuje návštěvníkům videonahrávka promítaná přímo na výstavě a informační materiály v českém jazyce. Křeslo bylo vyrobeno v roce 2010 a papež na něm seděl při oslavách výročí vystavení Turínského plátna. V čalounění opěradla je speciální metodou vytvořen nenápadný, jemný reliéf Ježíšovy tváře.

Vystava_zidli2Při montáži kopie papežského křesla pro bystřickou výstavu a při instalaci italských exponátů pomáhali studenti Střední školy nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem.

Místní firma Kovonax na výstavě představuje především svou retro-kolekci kovového nábytku a TON zase židle oceněné na výstavách a soutěžích.

Expozice v této podobně potrvá do 3. června 2012. Poté bude pokračovat s novými exponáty současného českého nábytkového designu až do 29. července 2012.

Zdroj: MÚ Bystřice pod Hostýnem

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina