archív aktualít rok 2012

Zelená úsporám má od příštího roku opět pokračovat

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

ZateplovaniDeník Právo ve svém sobotním vydání (21.4.2012) přinesl vyjádření ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, z něhož vyplývá, že lidé, kteří čekají na státní podporu při zateplování svých nemovitostí, s ní mohou od příštího roku opět počítat. Program Zelená úsporám, pozastavený v listopadu 2010, by se tak mohl opět rozjet. Zatím ale není jasné, zda ve své původní podobě, či v nějaké inovované variantě.

Ministr odmítl spekulace o tom, že podpora zateplení bytových domů skončila a stát bude nadále podporovat jen zateplování veřejných budov. Peníze z prodeje emisních povolenek v letech 2013–2020 podle něj půjdou nejdříve do státního rozpočtu, ale následně se polovina z těchto výnosů přesune na resort životního prostředí. To potom rozhodne, jakou část dostanou domácnosti a jakou veřejné budovy.

Návrh zákona, který přesně uvede, jak se má s výnosem z povolenek nakládat, předloží Chalupa do poloviny května. Do konce prázdnin pak chce představit nové základní obrysy toho, jak by měl vypadat program energetických úspor, který by měl začít fungovat na konci roku 2013.

Podpora má směřovat do čtyř kategorií:

  • novostavby veřejných budov
  • rekonstrukce veřejných budov
  • novostavby soukromých budov
  • rekonstrukce soukromých budov

Nejvíc se program podle ministra dotkne středně velkých budov obcí typu školy, školky, knihovny, kulturní domy nebo zařízení v 6500 obcích v Česku.

Podle plánu ministerstva ale o dost klesne výše podpory, kterou lidé dříve dostávali. „Pravda je, že v budoucnu program jako Zelená úsporám, který měl 67% nenávratnou dotaci, nebude. Na to nemáme a mít nebudeme,“ uvedl Chalupa.

V drtivé většině okolních zemí, kde běží podobné programy, je podle ministra systém založen na kombinaci vratné a nevratné částky. Počítá se tak s tím, že by lidé z realizovaných úspor za energie spláceli státu peníze zpět, ty by byly použity na další podporu.

Zdroj: Právo

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina