archív aktualít rok 2012

Dreveniciam trčí zo snehu iba strecha

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Drevenice_pod_snehom1Na severe Slovenska napadlo za uplynulé 3 týždne vyše dvoch metrov snehu. V Skanzene kysuckej dediny vo Vychylovke zachraňujú aj 200-ročné drevenice. Pod masami snehu by sa mohli prelomiť a sneh musia zhodiť. Sneh zo striech zhadzujú aj z dreveníc kultúrnych pamiatok v správe Liptovského múzea v Pribiline, v skanzenoch v Zuberci a v Martine. V nich musia prehŕňať aj cestičky medzi domami, lebo všetky tri sú v prevádzke po celý rok.

„S odhadzovaním snehu sme začali hneď po prvej veľkej nádielke 9. januára 2012. S poslednou budovou sme skončili 20. januára. Potom znova nasnežilo a začali sme znova. Zhadzovanie snehu z každej strechy lopatami a reťazami trvá viac ako hodinu,“ hodnotí nevšednú činnosť pracovníkov múzea vedúca Skanzenu kysuckej dediny vo Vychylovke Janka Berešová. Oblasť je veľmi bohatá na sneh a niekedy sú zvyšky snehu ešte na začiatku sezóny, ktorá vo Vychylovke začína 1. mája.

Drevenice_pod_snehom2Keby sneh zo striech nezhadzovali, hrozilo by ich zalomenie. Sneh v areáli starých dreveníc zhadzuje 6 chlapov. Okrem lopát si pomáhajú aj reťazami. Na to majú „zlepšovák“: na streche je jeden chlap, druhý je pod strechu a reťazou (ako pílou) odrežú vrstvu snehu. Ten potom spadne zo strechy ako lavína.

Pomerne namáhavý je aj prístup k dreveniciam. Dlhé chodníky k dreveniciam si musia prešliapať, hoci je aj po pás snehu. Tak ako kedysi – nie je to žiadna idylka.

Foto: Kysucké múzeum v Čadci

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina