aktuality

Prezidentka prijala zo Slovinska dar a už ho odovzdala univerzite v Prešove

Slovinské riešenie maľovaného dreveného včelieho úľa. Nachádza sa vo včelnici Prešovskej univerzity
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Pre včelnicu s troma drevenými úľmi v záhrade Prezidentského paláca v Bratislave pribudol nový exponát. Prírastkom je 2-metrový drevený úľ zo Slovinska ako dar pre prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá sa od vlaňajška angažuje v aktivitách pri chove včiel pre ich návrat do sídelných mestských prostredí. Dar odovzdal veľvyslanec Slovinska na Slovensku Gregor Kozovinc.

Prezidentka však vzápätí darovala drevený úľ do včelnice Prešovskej univerzity. Pre študijné účely ho prevzal rektor univerzity Dr. h. c. prof. PhDr. Peter Kónya, PhD. Slovinský úľ má oproti slovenskej konštrukcii netradičný tvar a umiestnenie letákov zozadu. Ozdobený je insitnými kresbami. Doterajšie úle slovenskej výroby majú umiestnené letáky pre včely zboku. Nový typ poslúži študentom na demonštráciu pôsobenia a pracovitosti včiel, aby mohli spoznať význam otvorenej zelenej politiky v mestách.

Prešovská univerzita má pre tento účel nový študijný predmet Včelárstvo. Určený je pre študentov viacerých študijných odborov. V aktuálnom školskom roku získava vedomosti prvých 17 študentov. Praktická výučba bude prebiehať v Univerzitnej včelnici. Univerzitný včelmajster Stanislav Kowalski sa stará o 10 včelstiev, ktoré majú asi 300 tisíc včiel.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština