aktuality

Cyklisti už nezmoknú počas potuliek v Malej Fatre

Prvý krytý drevený most pre cyklistov už dostal aj šindľovú strechu
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Hlavná trasa cyklomagistrály v regióne Malá Fatra vedie z Terchovej cez obce Belá, Lysica, Stráža, Krasňany a Varín, vedľajšia odbočí na Gbeľany, Nededzu a Tepličku. Bude končiť pri vodnom diele Žilina. Nová cyklotrasa by mala odbremeniť frekventovanú cestu, zabrániť stretu cyklistov s autami, súčasťou budú nabíjacie stanice pre elektrobicykle v katastri každej obce.

Chodník bude z väčšej časti kopírovať povodie rieky Varínka a tok bude treba na viacerých častiach premostiť. Na úseku postavia 9 drevených zastrešených mostov rovnakej konštrukcie. Z nich budú tri mať dĺžku 30 m, dva dĺžku 40 m a štyri s dĺžkou 50 m. Ako prvý realizovali most č. 7 v obci Stráža.

Drevené konštrukcie začali na stavenisko dodávať v novembri 2020. Kolektív stavebnej prevádzky firmy HASTRA s.r.o. Žilina pod vedením stavbyvedúceho Ing. Tomáša Stráskeho zvládol harmonogram za dva mesiace. Za ďalšie tri mesiace postavili kryté drevené mosty v obci Belá a Varín. Mali rovnaké rozmery ako prvý. Stavebná firma realizuje napojenie konštrukcie na súčasnú komunikáciu. Postaví nosné oblúky, zábradlie, ukončí ho drevenou mostovkou. Samotné zastrešenie vykonávajú partie strechárov – živnostníkov. Pokrytie tvorí plastový šindeľ v imitácii dreva, prvý most stihli pokryť pred Veľkou nocou. (Reportáž z realizácie prvého krytého mosta sme uverejnili v Drevárskom magazíne č. 1-2/2021.)

Stavbári po trase pokračujú z Varína smerom na rázovitú Koňhoru. Tento krytý most je však dlhší – má až 50 metrov. Práce začali už pred Veľkou nocou, keď dostali drevené časti od rakúskeho výrobcu. Stavbári však museli mostné oblúky spojiť na novom kamennom pilieri. Projekt cyklotrasy vypracoval DK Ateliér s.r.o. Dolný Kubín – Ing. Andrej Čajka a Ing. Radovan Mikuláš. Jej celková dĺžka je 23 km. Realizácia projektu potrebuje finančné náklady 6,3 mil. €. Cyklisti by mohli obdivovať krásu krytých drevených mostov na celej cyklomagistrále už v roku 2022.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština