aktuality

Dažde odrezali vodu z mlynov

Aktuálny stav areálu vodných drevených mlynov v Kvačianskej doline.
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Jedinečné drevené mlyny v Kvačianskej doline stíchli. Augustové prívalové dažde vytvorili katastrofu, ktorej cena sa nedá vyčísliť. Prívalové vody zničili okolie vodných mlynov v známej turistickej časti Oblazy. Areál je jedným z najviac zachovaných priemyselných pamiatok regiónu a technickou pýchou Liptova. Vďaka niekoľko desaťročnej starostlivosti dobrovoľníkov a zanietených ľudí sa podarilo chátrajúci areál zachrániť.

Z lúky, kde zvykli oddychovať návštevníci, zostali hlboké zrázy a hromada skál. Koryto potokov sa presunulo. Voda odtrhla aj mostík k areálu so spodným dreveným mlynom. Odplavilo aj 38-ročnú drevenú hať (správne pomenovanie je vodný stupeň). Vďaka týmto úpravám sa točili mlynské kolesá

Areál má dva vodné mlyny z prvej polovice 19. storočia. Cesta Kvačianskou dolinou spájala v minulosti Liptov a Oravu s Poľskom. Spodný mlyn bol neskôr prerobený na pílu s unikátnym a doposiaľ funkčným gátrom poháňaným vodou.

Spomenutá augustová povodeň prehĺbila dno, voda klesla o niekoľko metrov, a tak vodné kolesá momentálne nefungujú. Voda odniesla aj lávku, ktorú obnovili pred deviatimi mesiacmi. Dobrovoľníci musia všetko opraviť… možno to potrvá viac mesiacov.

Redakčná rada Drevárskeho magazínu počas naplánovaného októbrového zasadnutia v Kvačanoch navštívi Oblazy. Prinesieme vám bližšie informácie o stave a budúcnosti tejto unikátnej pamiatky.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština