reportáže

Hausmesse a Kronodesign® GLOBÁLNA KOLEKCIA 3.0

Reportaz_Kronospan
Lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť – a aj preto sa veľkému záujmu návštevníkov tešila možnosť prehliadky výrobných priestorov spoločnosti Kronospan so špičkovou technológiou. Foto: archív Kronospan
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Inzerce

História Kronospanu sa začala písať pred 126-timi rokmi malou prevádzkou píl v mestečku Lungötz v Rakúsku. V súčasnosti je Kronospan nadnárodná spoločnosť a je svetovým lídrom vo výrobe aglomerovaných materiálov na báze dreva. So svojimi 47 výrobnými závodmi vyrobí ročne viac ako 27 miliónov m3 dosiek, čo pre lepšiu predstavivosť znamená 1 milión plne naložených nákladných áut. Kronospan dokáže vo svojej ročnej výrobnej kapacite uložiť viac ako 20 miliónov ton CO2. Je to objem CO2, ktorý uvoľní do atmosféry letecký priemysel počas 73 tisíc letov z Berlína do New Yorku. Kronospan pôsobí v 125-tich krajinách a zamestnáva 18 000 zamestnancov v trvalom pracovnom pomere. V nepriamom pracovnom pomere dáva prácu ďalším 125 000 pracovníkov.

K rozšíreniu tejto impozantnej histórie a bilancie, ku zvýšeniu popularity tovarov a obľúbenosti u zákazníkov prispeje, bezpochyby, aj nová kolekcia veľkoplošných aglomerovaných dosiek Kronodesign® GLOBÁLNA KOLEKCIA 3.0, ktorú vo zvolenskom Kronospane predstavili odbornej verejnosti počas tradičnej Hausmesse od 7. do 10. februára 2023.

V priestoroch kongresovej sály a expozície v showroome, kde si záujemcovia mohli prezrieť nielen vzorky, ale pozrieť si aj dokonalú videoprezentáciu, privítali viac ako tisíc návštevníkov. Boli to prevažne zástupcovia a vedenie obchodných sietí a výrobných spoločností, s ktorými firma spolupracuje, ale aj dizajnéri, architekti, stolári a významní zástupcovia regionálnych univerzít a stredných škôl. O prezentáciu mal záujem aj Vladimír Maňka, nový primátor mesta Zvolen. Nie bezdôvodne, veď Kronospan so svojimi viac ako tromi stovkami zamestnancov patrí k najväčším zamestnávateľom v meste i širšom okolí. Účastníci absolvovali prehliadku závodu a mali možnosť zúčastniť sa na prezentácii CAD programu PRO100. K dispozícií boli aj zástupcovia spoločnosti Hranipex.

Ing. Daniel Huliak, konateľ firmy, stručne vystihol filozofiu, ktorú svojím pôsobením v Kronospane napĺňajú: „Na prvom mieste sú naši zákazníci, ich potreby a tým náš záväzok poskytovať im najlepší zákaznícky servis a zabezpečiť dostupnosť plnej produktovej rady. Morálnou povinnosťou lídra je nastavenie nákladovo efektívnej výroby založenej na princípoch trvalej udržateľnosti, ktorú dokážeme realizovať pomocou najmodernejších technológií BAT, princípoch recyklácie, cirkulárnej ekonomiky, spotrebou zelenej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov. Všetky naše činnosti realizujeme zodpovedne a šetrne k životnému prostrediu.“

Od roku 2004 investoval Kronospan vo Zvolene dohromady 209 miliónov eur do svojich rozvojových programov. 70 % investícií sa zrealizovalo v dvoch obdobiach, 2006–2008, keď sa zamerali na modernizáciu výrob a ďalšie masívne investovanie sa uskutočnilo v rokoch 2017–2022 a to prinieslo výstavbu novej píly na spracovanie bukovej guľatiny s kapacitou 80 000 m3 ročne, ako aj projekt prípravy a triedenia recyklovaného drevného materiálu. Všetky tieto investície boli realizované bez štátnej podpory či eurofondov.

Momentálne sa zameriavajú vo vlastnom priemyselnom parku na výstavbu fotovoltaickej elektrárne s výkonom 3 MW v hodnote 3 milióny eur. Bude to najväčšia elektráreň v banskobystrickom kraji na rozlohe 23 000 m2 s inštalovanými 5214 panelmi. Jej výkon chcú zdvojnásobiť v priebehu ďalších troch rokov. Tento projekt je prvýkrát realizovaný so štátnou pomocou ako reakcia na riešenie energetickej krízy, ktorá výrazne otriasa naším priemyslom. Okrem toho sústreďujú úsilie do prípravy projektu zameraného na kombinovanú výrobu elektrickej energie a tepla z obnoviteľných zdrojov s výkonom 18 MW, s tepelným výkonom 75 MW. Tým nahradia fosílne palivá a využijú biomasu, ktorú nedokážu materiálovo zhodnotiť v produkte. Uhlíkovú neutralitu dosiahnu v energetike v roku 2025.

Cirkulárna ekonomika v praxi

Vstupným materiálom na výrobu drevotrieskových dosiek je vlákninové drevo, ktoré vzniká pri ťažbe v porastoch obhospodarovaných trvalo udržateľným, výberkovým spôsobom. Vlákninové drevo predstavuje 20 % z rastlého dreva, 80 % tvorí piliarska guľatina, ktorá je vstupným materiálom pre píly, od ktorých Kronospan vykupuje piliny a odrezky. Teda vláknina, piliny a odrezky sú na začiatku cirkulárnej ekonomiky, v rámci ktorej v technologických procesoch vyrobia dosky, ktoré povrchovo upravia dekormi a predajú ich výrobcom nábytku.

Pri potrebe výmeny nábytku sa starý nábytok dostáva späť do Kronospanu cez systém recyklačných dvorov, kde sa upraví, vytriedi a zhodnotí späť v plnohodnotnom produkte, pričom vzniká ďalší veľmi podstatný materiálny vstup, akým je recyklovateľná drevná hmota. Drevo, ktoré nie je možné zrecyklovať, ďalej energeticky zhodnocujú. Takýto spôsob cirkulárnej ekonomiky v drevospracujúcom priemysle má ešte jeden významný synergický efekt – a to je neustále viazanie CO2 v drevných produktoch.

Kronospan buduje na Slovensku trh s recyklátom už 8 rokov, má 4 strategicky rozmiestnené recyklačné dvory. V budúcnosti plánujú rozšíriť sieť tak, aby pokrývali každé krajské mesto a jeho okolie. Majú zazmluvnených viac ako 400 dodávateľov recyklátu. Od poslednej Haussmesse (v roku 2019) spracovali viac ako 430 000 ton recyklátu, čím nahradili 645 000 stromov. Na ďalšom stretnutí Haussmesse v roku 2027 chcú dosiahnuť cieľ: mať spracovaných 800 000 ton recyklátu s nahradením 1,2 milióna stromov.

Foto: archív Kronospan

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
Značky
cs_CZČeština